x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România nu va rata integrarea în Schengen din cauza ţiganilor

România nu va rata integrarea în Schengen din cauza ţiganilor

28 Iul 2010   •   00:00

Şeful Agenţiei Naţionale a Romilor, Ilie Dincă, susţine, la RFI, că România nu va rata integrarea în Schengen din cauza ţiganilor, reacţia acestuia venind ca urmare a declaraţiei secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, privind rezervele Franţei în această chestiune.



"Sînt surprins de declaraţia secretarului de stat francez Pierre Lellouche, pentru că la ultima întâlnire pe care am avut-o am discutat despre proiecte bilaterale de integrare a romilor", a spus, miercuri, la RFI, şeful Agenţiei Naţionale a Romilor (ANR), Ilie Dincă, citat de Mediafax.

El afirmă că nu din cauza romilor nu va adera România la spaţiul Schengen.

"Nu sunt absolut deloc de acord că România are probleme cu Franţa din cauza romilor. Eu, împreună cu domnul secretar de stat Pierre Lellouche, am convenit la Summit-ul pentru romi de la Cordoba un plan de măsuri foarte bun, zic eu. Eu am venit cu propunerea de a face un fel de proiecte integrate care să cuprindă principalele domenii de care politicile publice trebuie să se preocupe: educaţie, locuri de muncă, locuinţe şi sănătate", a spus şeful ANR.

Potrivit acestuia, s-a convenit realizarea unor proiecte bilaterale între comune, pentru că "este foarte important să facă administraţia publică aceste proiecte", respectiv administraţia publică din localităţile de domiciliu ale romilor şi administraţia publică din Franţa.

"Cu alte cuvinte, un număr de romi din Ţăndărei, să spunem, sunt în apropierea Parisului într-o comună. Aceste două comune (cea din România şi cea din Franţa) trebuie să facă acest gen de proiecte pentru a integra atât romii din Franţa în legislaţia franceză în condiţiile respective, dar şi cei din România din localităţile de domiciliu. Sincer, mă surprinde această declaraţie a domnului Lellouche, o să iau legătura şi cu dânsul, o să iau legătura şi cu Ministerul de Externe pentru că noi am propus acest lucru inclusiv la ultima întâlnire pe care am avut-o cu dânsul", a declarat Dincă.

El a adăugat că a avut acum două săptămîni o întâlnire cu ambasadorul Franţei în România.

"Cei de la ambasadă mi-au promis că îmi vor da o listă cu comunităţi compacte de romi din Franţa pentru a stabili eu aici localităţile de domiciliu ale romilor. În niciun caz nu se va întâmpla acest lucru, ca România să nu adere la Spaţiul Schengen din cauza etniei romilor, vizavi de migraţia lor, vizavi de percepţie. Într-adevăr sunt anumite probleme, dar de aici până la a generaliza este foarte mare drum. Acele persoane care greşesc, să răspundă în faţa legii, indiferent de ce etnie aparţin. Acel infractor, să spunem, nu are culoare etnică", a mai spus Ilie Dincă.

×
Subiecte în articol: observator