x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, percepută tot ca o țară coruptă

România, percepută tot ca o țară coruptă

de Diana Scarlat    |    28 Ian 2016   •   09:05
România, percepută tot ca o țară coruptă
Sursa foto: Paul/Getty Images/F1online RF

Lupta anticorupţie din ultimii ani s-a intensificat în România, dar rămânem în topul celor mai corupte state. Indicele de Percepţie a Corupţiei arată că, anul trecut, ţara noastră se situa pe locul 58 în topul statelor lumii, cu mult sub nivelul propus în 2012, ca performanţă care ar fi trebuit să fie atinsă.

Organizaţia Transparency International, care analizează nivelul de corupţie anual, în întreaga lume, a publicat datele despre Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC). Din cele 168 de ţări analizate, două treimi au avut pe 2015 un scor sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate). România îşi propunea ca ţintă pentru anul 2015 să înregistreze un scor de 63 de puncte - egal cu media statelor Uniunii Europene, dar nu am reuşit să depăşim scorul de 46 de puncte. În România, IPC a fost calculat pentru prima oară în anul 1997, iar în 2012 a fost inclus în Strategia Naţională Anticorupţie, ca indicator de performanţă al acesteia.

Implicarea cetățenilor în lupta anticorupţie
În unele state ale lumii, lupta împotriva corupţiei este susţinută prin anumite prevederi legislative care le oferă recompense celor care colaborează cu autorităţile. În SUA, de exemplu, cei care oferă informaţii despre fapte de corupţie şi sprijină derularea anchetei primesc un procent din prejudiciul recuperat în fiecare caz, între 10 şi 30%. O singură astfel de recompensă din SUA a ajuns în 2014 la câteva milioane de dolari. În România s-a încercat implementarea unui sistem asemănător, dar nu s-a găsit forma legală necesară.

În fruntea clasamentului sunt Danemarca, Finlanda și Suedia, iar în coadă – Somalia, Coreea de Nord și Afganistan. România împarte locul 58 cu Grecia
 

×