De circa trei luni de zile, Romania incearca sa castige cursa de inarmare a Croatiei, cu avioane de lupta multirol MIG 21. Nu, nu este o gluma proasta.
Croatia, tara candidata la integrarea in Uniunea Europeana, incearca sa amane o decizie costisitoare privind dotarea fortelor aeriene cu avioane de lupta moderne. In conditia in care resursa de zbor a avioanelor MIG 21 croate expira anul acesta, solutia de criza este modernizarea si reconditionarea acestora si achizitia a inca 4-8 avioane MIG 21. In acest fel, Croatia spera sa isi mai poata apara spatiul aerian inca trei ani, cu o cheltuiala minima. Aceasta cheltuiala este estimata la 20 de milioane de euro de guvernul de la Zagreb, conform presei croate.
Conditia este sa se ajunga la o intelegere cu una dintre cele doua state ce ar putea fi implicate in aceasta solutie: Romania si Ucraina. Conform surselor noastre, favorita este Romania, care are facilitatile necesare pentru modernizarea rapida a avioanelor de lupta croate.
Desi subiectul este cunoscut si intens dezbatut in Croatia si in alte state interesate de procesul de innoire a flotei de avioane de lupta multirol a Croatiei, oficialitatile de la Bucuresti au incercat sa pastreze secretul absolut in privinta acestor negocieri.
Oficiali militari consultati de Jurnalul National nu au negat existenta negocierilor, dar au refuzat sa ofere orice detalii. Jurnalul National a cerut precizari din partea Ministerului Apararii si, in masura in care le vom primi, le vom face publice.
Participarea Romaniei in acest proces este foarte interesanta, din perspectiva innoirii propriei flote de avioane de lupta multirol. Conform unor surse militare, resursa de zbor a ultimelor MIG-uri 21 functionale va expira in 2015. Asadar, stam putin mai bine decat Croatia. Si atunci, ce facem – dam avioane Croatiei, ca sa stam noi mai prost si sa fim obligati sa cheltuim, acum, mai mult decat am fi obligati sa o facem, conform angajamentelor militare?
Presedintele Traian Basescu declara, recent, ca trebuie luata o decizie cat mai curand, referitor la avioanele care vor inlocui MIG-urile, ca sa nu riscam sa ajungem in situatia jenanta de a 'inchiria' avioane de la vecini, pentru patrularea propriului spatiu aerian. Acest punct de vedere a fost impartasit, joi, de liberalul George Scutaru, vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, care a recomandat achizitia de avioane second-hand F16 din Olanda sau Portugalia.
Cu toate acestea, dupa sedinta de joi, CSAT nu a anuntat -asa cum multi se asteptau- luarea unei decizii referitor la dotarea Fortelor Aeriene Romane cu avioane de lupta multirol.