x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, printre primele state care publică pe internet hotărârile judecătoreşti

România, printre primele state care publică pe internet hotărârile judecătoreşti

17 Dec 2015   •   11:27
România, printre primele state care publică pe internet hotărârile judecătoreşti

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat miercuri, la lansarea portalului de jurisprudenţă, că România este una dintre primele ţări din Europa care începe să publice hotărârile judecătoreşti şi astfel actul de justiţie va fi mult mai transparent.

"Din punct de vedere juridic este o fundaţie, din punct de vedere practic este ceva foarte important în care toţi cetăţenii, datorită acestui ROLII, vor avea acces la hotărârile judecătoreşti. Suntem una dintre primele ţări din Europa care începem să publicăm hotărârile judecătoreşti în aşa fel încât actul de justiţie să fie mult mai transparent şi să fie în primul rând un factor de unificare a practicii judiciare la nivel naţional", a afirmat şeful CSM.

El a precizat că în prezent sunt implicate toate instanţele.

"Plenul CSM şi-a dat acordul ca toate instanţele să transporte hotărârile judecătoreşti către ROLII prin Consiliul Superior al Magistraturii", a arătat Tudose.

Referitor la perioada în care va fi adusă la zi publicarea hotărârilor judecătoreşti, şeful CSM a spus că "orizonturile sunt de câţiva ani". "Cred că azi este momentul cel mai important ca să-l facem public, iar el este funcţional", a subliniat Tudose.

CSM a lansat miercuri Portalul de Jurisprudenţă Românească www.rolii.ro, gratuit, pe care sunt publicate iniţial aproximativ 2 milioane de hotărâri judecătoreşti anonimizate, urmând ca în perioada următoare să fie incluse hotărârile definitive din ceilalţi ani anteriori, începând cu 2007. Portalul ROLII va deţine în aceste condiţii un portofoliu de aproximativ 20.000.000 de hotărâri judecătoreşti definitive.

Potrivit CSM, portalul reprezintă un real instrument pentru unificarea practicii judiciare, fiind util atât cetăţenilor - ca destinatari principali ai acestui proiect -, dar şi tuturor categoriilor de profesionişti implicate în domeniul justiţiei.

Proiectul se derulează prin Institutul Român pentru Informaţii Juridice (Romanian Legal Information Institute), în colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii, membru fondator, şi Wolters Kluwer România, cu implicarea tuturor categoriilor de profesionişti în justiţie reprezentaţi de organizaţiile profesionale membre fondatoare ale ROLII - Institutul Naţional al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor din România, Institutul Naţional de Pregătire Profesională a Avocaţilor, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi Institutul Notarial Român - şi cu sprijinul Regatului Ţărilor de Jos.

"Actualmente, atât sistemul judiciar, cât şi justiţiabilii şi societatea, în general, simt nevoia unei practici judiciare unitare, constante, previzibile şi conformă cu standardele europene. Diversitatea hotărârilor judecătoreşti pronunţate la nivel orizontal (instanţe de acelaşi grad) şi la nivel vertical (instanţe de grade diferite) împietează asupra acurateţei şi justeţei deciziei în sistemul judiciar, generând o anumită neîncredere a publicului în actul de justiţie", a precizat CSM.

Prin lansarea portalului şi publicarea tuturor hotărârilor judecătoreşti în spaţiul virtual, integral şi anonimizate, România se numără printre primele ţări din Uniunea Europeană în care cetăţenii şi profesioniştii în drept pot accesa gratuit hotărârile pronunţate de instanţe.

"Membrii fondatori ROLII se asociază poziţiei exprimate în mod constant de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în sensul că accesul publicului larg la jurisprudenţă va duce la o mai mare transparenţă şi la o creştere a încrederii publicului în actul de justiţie. (...) Hotărârile judecătoreşti sunt disponibile la căutare după criterii de genul: instanţa emitentă, dată sau/ şi număr hotărâre, obiect dosar, materie juridică, stadiu procesual, cât şi o căutare generală în textul hotărârii judecătoreşti", a arătat CSM.

×