x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România renunță astăzi la avioanele MIG-21. Noile aparate de zbor din dotarea Forțelor Aeriene

România renunță astăzi la avioanele MIG-21. Noile aparate de zbor din dotarea Forțelor Aeriene

de Redacția Jurnalul    |    15 Mai 2023   •   11:15
România renunță astăzi la avioanele MIG-21. Noile aparate de zbor din dotarea Forțelor Aeriene
Sursa foto: wikipedia

Avioanele MIG-21 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române vor fi scoase din uz. Acestea zboară ultima oară, luni, la Bacău. Locul lor va fi luat de avioanele F-16, de producție americană.

De origine sovietică, MIG-21 au o vechime de circa 61 de ani. Avioanele de vânătoare fost achiziționate de armata română între anii 1942-1982. 

În ultimii 33 de ani s-au prăbușit 26 de astfel de aparate de zbor din cauza unor probleme tehnice, ultimul în martie 2022. De-a lungul timpului au fost modernizate  100 de MIG-uri, iar în prezent doar 30 sunt funcționale. 

Avioanele de vânătoare vor intra în conservare la  Baza Aeriana 95 din Bacau, potrivit unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). .

Piloții români au zburat pe acestea circa 500.000 de ore.

"Expresia de sicriu zburător n-am folosit-o niciodată, pentru că MIG 21, avionul cu care mi-am început cariera de pilot de vânătoare, a fost, poate, cel mai bun prieten pentru mine, în condițiile în care am o experiență pe care nu cred că o mai are vreun aviator din Forțele Aeriene Române", spune pilotul Dan Buciuman.

MIG-urile vor fi înlocuite cu 17 aeronave F-16 Fighting Falcon, la care se adaugă alte 32 de avioane, achiziționate second-hand din Norvegia, potrivit antena3CNN.

Adio, MIG-21!

 

 

×
Subiecte în articol: mig 21 f16