x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultimă oră! Dezbatere aprinsă în PE pentru aderarea României la Schengen: Votul de săptămâna trecută a fost o greșeală. România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen

Ultimă oră! Dezbatere aprinsă în PE pentru aderarea României la Schengen: Votul de săptămâna trecută a fost o greșeală. România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen

de Andreea Tiron    |    13 Dec 2022   •   19:12
Ultimă oră! Dezbatere aprinsă în PE pentru aderarea României la Schengen: Votul de săptămâna trecută a fost o greșeală. România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen
Sursa foto: Hepta

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat în această seară că "votul de săptămâna trecută a fost o greșeală, iar Bulgaria și România au același drept, să trăiască într-o europă unită."

Europarlamentarii dezbat în această seară în ședința Parlamentului European refuzul Austriei de a vota pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. 

Parlamentar austriac: "Noi, verzii, nu înțelegem acest veto. Nu suntem de aceeași părere cu ministrul nostru de interne. Divizați suntem slabi, împreună suntem puternici." 

Comisarul european Ylva Johansson: "Câștigătorul respingerii României în Schengen trăiește la Kremlin! În privința eșecului aderării a României și Bulgariei îmi exprim profundul regret. Vom continua să sprijinim aceste două țări în eforturile lor de aderare. Suntem convinși ca aderarea României și Bulgariei va asigura o piatră de temelie pentru funcționarea spațiului de libera circulație.

România și Bulgaria au personal dedicat, și-au făcut treaba, merita sa acceadă, este o obligație legală, acestea sunt regulile!
Sa întâmpin Bulgaria și România în Schengen rămâne principala mea prioritate.

Avem nevoie de România și de Bulgaria în Schengen tot atât de mult cat avem nevoie de Cehia și de alte state membre.

Adevărul e simplu: pentru a lupta contra corupției, criminalității și a migrației ilegale, avem nevoie si de Bulgaria și România ca membre Schengen.

România și Bulgaria au personal dedicat, și-au făcut treaba, merita sa acceadă, este o obligație legală, acestea sunt regulile!
Sa întâmpin Bulgaria și România în Schengen rămâne principala mea prioritate.

Avem nevoie de România și de Bulgaria în Schengen tot atât de mult cat avem nevoie de Cehia și de alte state membre.

Adevărul e simplu: pentru a lupta contra corupției, criminalității și a migrației ilegale, avem nevoie si de Bulgaria și România ca membre Schengen."

Europarlamentar: "Votul abuziv este un act de corupție flagrantă! România și Bulgaria au dreptul să fie în spațiul Schengen. Politicieni corupți din Austria au blocat aderarea. Este o acțiune de șantaj împotriva României! Afacerile austriece n-au nicio problemă să continue să funcționeze în Rusia!"

Dan Nica: "O țară condusă de un cancelar, în dispreț față de regulile europene, a decis să țină ostatică țara mea. Acest lucru nu poate să rămână fără răspuns. România nu merită așa ceva! România trebuie și merită să fie în spațiul Schengen!"

Europarlamentar: "Bulgaria și România așteaptă de 11 ani să fie în spațiul Schengen. Cetățenii noștri nu sunt cetățeni europeni? Noi, bulgarii și românii, am plătit un preț foarte mare. Nu putem avea două Europe și standarde diferite."

Europarlamentar: "Țările de Jos și Austria au abuzat de reguli săptămâna trecută. Comisia Europeană are nevoie să acționeze. Doamnă Comisar, veți depune plângere la Curtea de Justiție?"

Dacian Cioloș: "Subiectul aderării României și Bulgariei trebuie să fie pe agenda Consiliului de săptămâna aceasta. Acest VETO al Austriei pune sub semnul întrebării credibilitatea Uniunii Europene. Acest vot este ilegal. Extinderea Schengen nu poate fi considerat un subiect inchis. Nu mai este un subiect care vizeaza doar Austria, Romania si Bulgaria, a devenit o problema politica europeana pentru ca veto-ul Austriei in consiliul JAI nu are de-a face cu Schengen ci cu politica de migratie si asta trebuie discutat in Consiliul European. Acest veto sfâșie solidaritatea europeana si pune sub semnul intrebarii credibilitatea UE. Acest subiect nu poate fi lasat in suspans si sa asteptam saptamani si luni sa-l rezolvam. Sefii de state si guverne sa rezolve cat mai repede acest blocaj ilegal care da apa la moara extermistilor si antieuropenilor. Șefi de Stat și de Guvern, acest subiect este acum în mâinile voastre!"

Rovana Plumb: "Comportamentul cancelarului Austriei și al ministrului austriac de interne este un atac la proiectul european. Nu putem accepta să devenim captivi ai unui joc intern al unui stat membru. Ne dorim ca pe agenda Consiliului European de săptămâna aceasta să se discute subiectul aderării, pentru că românii merită respect și merită să fie în spațiul Schengen."

Rareș Bogdan: "România a trecut de toate evaluările. A îndeplinit toate criteriile. Cancelarul a dictat acum al doilea dictat de la Viena pentru România. Cer Comisiei să sesizeze Curtea de Justiție. Este cea mai gravă nedreptate care s-a întâmplat României în ultimii 70 de ani." 

Eugen Tomac: "Domnule Rareș Bogdan, cereți Guvernului României să sesizeze Curtea de Justiție!"

Victor Negrescu: „Europa a intrat într-o criză profundă, ca urmare a veto-ului exercitat de Austria împotriva propunerii Comisiei de a include România în spațiul Schengen. Cum este posibil să acceptăm ca un guvern al unui stat membru să calce în picioare legislația și recomandările europene, fără ca noi să acționăm pentru a proteja drepturile cetățenilor noștri, care au fost grav afectate de această decizie nedreaptă? România respectă criteriile spațiului Schengen, fapt confirmat de toți, inclusiv prin prezența la această dezbatere. Astăzi, însă, într-un context foarte dificil, solidaritatea blocului comunitar este pusă sub semnul întrebării de acest veto, care servește intereselor Federației Ruse. Românii nu au de ce să negocieze cu politicienii din Austria pentru respectarea drepturilor lor și nu vor accepta trocuri economice. Insistăm ca în cadrul Consiliului European să fie discutat acest subiect și să stabiliți un calendar ferm de aderare, în cel mai scurt timp cu putință”

×
Subiecte în articol: schengen vot abuziv PPE manfred weber