x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România semnează acordul cu CERN

România semnează acordul cu CERN

de Diana Scarlat    |    10 Feb 2010   •   00:00

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, semnează astăzi acordul cu Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare (CERN) privind statutul de candidat pentru aderare la CERN. Evenimentul va avea loc la Geneva, urmând să deschidă perspective excepţionale de cooperare cu cel mai prestigios centru European în domeniul fizicii particulelor şi energiilor înalte pentru cercetătorii români şi pentru institutele româneşti de cercetare.

Odată cu dobândirea acestui statut, România va putea participa la o serie de programe de cercetare axate pe priorităţi ştiinţifice la nivel global. În prezent, peste 70 specialişti români sunt implicaţi în diverse experimente ale CERN. România va putea participa la o serie de programe de cercetare axate pe priorităţi ştiinţifice la nivel global. Va dobândi acces gratuit la tehnologiile elaborate în acest cadru şi se va bucura de posibilitatea dezvoltării în ţară de tehnologii înalte cu implicarea industriei. Aderarea la CERN reprezintă în acelaşi timp o recunoaştere a valorii şcolii româneşti de fizică. La programele dezvoltate de CERN participă 500 de universităţi şi institute de cercetare din întreaga lume, de facilităţile Centrului beneficiind peste 7.500 de fizicieni din 80 de ţări, adică mai mult de jumătate din numărul total al fizicienilor specializaţi în domeniul nuclear.

PARTICULA LUI DUMNEZEU.
Prin demararea ultimului experiment de anvergură la sfârşitul anului 2009, acceleratorul LHC (Large Hydron Collider), CERN a intrat într-o nouă eră a cercetării fundamentale. Experimentul LHC - cunoscut şi sub denumirea "Particula lui Dumnezeu" ­ este considerat unul dintre cele mai vaste proiecte ştiinţifice de fizică a particulelor, menit să exploreze noile limite ale energiei, chiar dacă mulţi cred că va aduce sfârşitul lumii. Fondat ca una dintre primele instituţii comune europene, prin semnarea de către 12 state vest-europene, la 29 septembrie 1954, a unei Conveţii care viza asigurarea coordonării politicilor în domeniul nuclear a statelor membre, CERN este în prezent cel mai mare şi mai prestigios centru mondial de cercetare în domeniul fizicii nucleare şi a particlulelor, consacrat şi ca locul unde s-a creat web-ul.

După 1990, în cotextul eliminării barierelor ideologice între vestul şi estul Europei, numărul statelor membre ale organizaţiei a crescut la 20, ultima ţară care a ratificat Convenţia CERN fiind Bulgaria, în iunie 1999. Numărul celor care colaborează cu organizaţia, în calitate de observator sau colaborator-nemembru, a crescut la 34. Statele membre CERN sunt Austria (1959), Belgia (1953), Cehia (1993), Danemarca (1953), Elveţia (1953), Finlanda (1991), Franţa (1953), Grecia (1953), Italia (1953), Norvegia (1953), Olanda (1953), Polonia (1991), Germania (1953), Marea Britanie (1953), Portugalia (1986), Slovacia (1993), Spania (1961), Suedia (1953), Ungaria (1992), Bulgaria (1999). Deşi este o organizaţie europeană, ai cărei membri aparţin spaţiului european, CERN se bucură de participarea a numeroase ţări non-europene, unele dintre ele având rol de observatori (de ex. SUA, India, Japonia, Israel). Activităţile desfăşurate de CERN şi-au demonstrat performanţa pe trei direcţii, rezultând în contribuţii utilizate astăzi la scară mondială.

×
Subiecte în articol: observator