x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România şi-a deschis primele Consulate Generale la Cahul şi Bălţi

România şi-a deschis primele Consulate Generale la Cahul şi Bălţi

de Sînziana Stancu    |    09 Iul 2010   •   00:00

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul general al MAE român Robert Cazanciuc au inaugurat vineri, în Republica Moldova, împreună cu omologii lor moldoveni, Iurie Leancă şi Mihai Căpăţână, primele Consulate Generale la Bălţi şi Cahul.

"Cele două noi consulate reprezintă prima prezenţă în Republica Moldova a unui stat membru al UE, dincolo de Chişinău", a declarat ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, cu ocazia inaugurării Consulatului General al României de la Bălţi.

Cele două oficii consulare au fost inaugurate simultan. Acestea vor oferi o gamă largă de servicii consulare, atât pentru cetăţenii Republicii Moldova, cât şi pentru cetăţenii României, care vor solicita asistenţă şi sprijin legal. Şi aceasta, cu atât mai mult, cu cât "necesitatea deschiderii acestor misiuni a devenit tot mai evidentă, în special după intrarea în vigoare a Acordului privind Micul Trafic de Frontieră", aşa cum a ţinut să sublinieze ministrul Baconschi.

La rândul său, secretarul de stat Cazanciuc, care a inaugurat Consulatul de la Cahul, a lăudat reuşita iniţiativei şi a calificat-o ca fiind un "model de eficienţă", având în vedere atât dotarea sediului misiunii consulare conform standardelor europene, cât şi calitatea excepţională a Consulului General la Cahul, Genţiana Şerbu, diplomat de carieră, şi a personalului consular din cadrul misiunii. Deocamdată, potrivit lui Şerbu, misiunea de la Cahul are un personal de 12 oameni, fiind aşteptaţi încă patru specialişti.

Nu în ultimul rând, secretarul general al MAE moldovean, Mihai Căpăţână, a precizat că deschiderea celor două consulate reprezintă "un moment definitoriu pentru relaţiile moldo-române", deschizând totodată şi un "parteneriat axat pe valenţe europene", care va contribui la "colaborare în toate domeniile" şi în special în cele regionale.

Şi Consulatul de la Bălţi se bucură de un sediu la fel de modern şi dotat tehnic ca şi cel de la Cahul. Consulul General de la Bălţi este diplomatul de carieră Dumitru-Nicantor Teculescu.

Sediile celor două oficii consulare au costat fiecare aproximativ 900.000 de euro. Detaliat, consulatul de la Cahul a costat 490.000 de euro clădirea şi 415.263 de euro construcţia renovată şi reamenajată, iar în ceea ce priveşte consulatul de la Bălţi, imobilul a costat 750.000 de euro, iar reamenajarea, 230.195 de euro. Cele două consulate îşi vor începe activitatea luni, la ora 8:30.

×
Subiecte în articol: observator