x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “România: Stăpâni noi pe şantiere vechi” (presa austriacă)

“România: Stăpâni noi pe şantiere vechi” (presa austriacă)

de Istvan Deak    |    09 Mai 2012   •   15:45
“România: Stăpâni noi pe şantiere vechi” (presa austriacă)

Intr-un articol intitulat “Stapani noi pe santiere vechi', jurnalistii austrieci de la cotidianul economic Wirtschaftsblatt realizeaza o analiza despre situatia din Romania dupa instalarea Guvernului Ponta. “Din nou, Romania a primit un Guvern nou. Insa care e misiunea lui? In primul rand, noul Cabinet are datoria de a organiza alegerile parlamentare din noiembrie. Tonul guvernarii va fi influentat de alegerile din toamna. Ca fostul Guvern a fost inlaturat cu putin timp inainte de alegeri, nu ar trebui sa mire pe nimeni. Starea de spirit in randul populatiei prognoza aceasta schimbare de mai mult timp. Criza a lovit si a scos la iveala neconcordantele structurale. Inca din 2009, Romania incearca sa devina stapana pe situatie cu ajutorul creditorilor internationali', noteaza sursa citata.

Punctele slabe

“Santierele nu sunt noi, nici necunoscute: infrastructura deficitara (in special in domeniul constructiilor de strazi si autostrazi), absorbtia deficitara a fondurilor europene, incasari slabe ale impozitelor, sustinute de un sistem netransparent, si nu in ultimul rand jocuri birocratice derutante cu contrareactii pe masura sub forma de spaga si nepotism. Faptul ca noul Guvern a facut o serie de promisiuni pe placul alegatorilor cat timp se afla in Opozitie, ar putea sa nu fie tocmai pe placul creditorilor de la Bruxelles. Insa nu toate scenariile sunt chiar de speriat. De aceea, trebuie sa asteptam sa vedem ce fel de accente va pune noua guvernare pana la alegeri. Timp pentru realizari semnificative nu exista. Romania va decide in toamna in ce directie urmeaza sa mearga', concluzioneaza jurnalistii austrieci.

Solutie temporara

Pe de alta parte, cotidianul german de stanga, Neues Deutschland, nu vede in Guvernul Ponta o solutie pe termen lung. “Pentru inceput, Ponta are sase luni la dispozitie. Ajutorul financiar de 20 de miliarde de euro de la FMI, UE si Banca Mondiala a dus la scaderea salariilor cu 25% in Romania si la o crestere a TVA la 24%. Au urmat proteste stradale in Romania care au dus la debarcarea premierului Emil Boc. Nu intamplator cei de la The Economist au notat la acea vreme: Masurile de austeritate sunt dureroase, cetatenii protesteaza, politicienii se cearta si Guvernul cade. Aceasta este drama Romaniei. Cine are impresia ca situatia se va schimba in bine, se inseala. Din pacate, noul Guvern nu isi propune sa asigure o stabilitate in dezvoltarea tarii. Obiectivul sau si al traseistilor politici este sa isi asigure posturile la viitoarele alegeri. Astfel, Guvernul Ponta este doar unul de tranzitie'.

Coincidente

“Doua coincidente importante marcheaza rolul noului Cabinet. Exact in momentul caderii Guvernului si al desemnarii lui Ponta de catre presedintele Traian Basescu in functia de premier, FMI, BM si UE erau in Romania pentru a negocia un nou credit. Nu numai ca negocierile nu au fost sistate, dar au continuat fara prea multe comentarii cu noul ministru al Finantelor, Florin Georgescu. Dupa doar doua zile s-a anuntat si rezultatul negocierilor: salariile diminuate drastic si pensiile vor creste, iar aceasta decizie urmeaza sa intre in vigoare inainte de alegerile locale din iunie. Doar vorbim de doua milioane de pensionari, majoritatea alegatori disciplinati. Creditorii au acceptat o noua indatorare a Romaniei, dar si Cabinetul s-a obligat sa continue masurile de austeritate solicitate si sa finalizeze reforma in domeniul Sanatatii.

Noul guvern dispune de o majoritate parlamentara indoielnica, bazata mai ales pe traseistii politici, care au dezertat din coalitia guvernamentala a PDL-ului. Guvernul va trebui sa dovedeasca durabilitate. Solutia ar putea fi interesul comun de a supravietui alegerilor din noiembrie', conchid jurnalistii germani. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×