x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România. Ţară mare. Două zile sărbătoare

România. Ţară mare. Două zile sărbătoare

de Marina Constantinoiu    |    30 Noi 2008   •   00:00
România. Ţară mare. Două zile sărbătoare

Ziua Naţională a României este la 1 Decembrie. Ieri, însă, preşedintele Traian Băsescu a participat la Alba Iulia la “o parte dintre manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la Marea Unire din 1918”.

O sărbătoare în avans, o alta la data normală, două locuri diferite. România îşi adaptează până şi Ziua Naţională în funcţie de alegeri, vreme, locuri de desfăşurare a manifestărilor, toane. Aşa se face că ieri, la Alba Iulia, la manifestări au participat doar câteva sute de oameni (printre care reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, primarul Albei, prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi numeroşi parlamentari). Preşedintele Băsescu a fost invitat ieri de autorităţile din Alba să sărbătorească în acest an Ziua Naţională a României la Alba Iulia, deşi, într-o primă fază, şeful statului era aşteptat aici de 1 Decembrie, potrivit Mediafax.

ÎN “CAPITALA UNIRII”. Şeful statului a trecut mai întâi în revistă Garda de Onoare a Regimentului 30 Mihai Viteazul şi a primit un fular tricolor şi o emisiune filatelică dedicată Zilei Naţionale din partea autorităţilor locale şi judeţene. Băsescu a subliniat că “Alba Iulia este Capitala Unirii pentru că aici s-au petrecut evenimente care justifică această denumire. Aici a intrat triumfător voievodul Mihai Viteazul, aici a avut loc Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918, aici au fost încoronaţi Regele Ferdinand şi Regina Maria. Iată evenimente care fac pentru vecie din Alba Iulia Capitala Unirii”, potrivit Agerpres. El a amintit de prima încercare de Unire a Principatelor sub voinţa şi sabia lui Mihai Viteazul, de Unirea Principatelor din 1859, de Unirea Basarabiei şi Bucovinei şi de cea de la 1 Decembrie 1918.

×
Subiecte în articol: observator alba iulia