x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România trece la ORA DE IARNĂ, în ultima duminică din octombrie. Ora 04:00 devine 03:00

România trece la ORA DE IARNĂ, în ultima duminică din octombrie. Ora 04:00 devine 03:00

14 Oct 2015   •   16:10
România trece la ORA DE IARNĂ, în ultima duminică din octombrie. Ora 04:00 devine 03:00

România revine în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24/25 octombrie 2015, la Timpul Legal Român, ora Europei Orientale. Ceasurile se dau înapoi, ora 04.00 devenind ora 03.00. Așadar, se încheie orarul de vară, care debutează în ultima duminică a lunii martie, iar diferența față de timpul universal (GMT) este din nou de 2 ore.

Schimbarea nu este simultană, în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale — ora fusului 1 și a Europei Orientale — ora fusului 2.

Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de țări din Europa și Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Marea Britanie, Irlanda și Portugalia vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia și Lituania își vor fixa ceasurile la ora GMT+2.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) și reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, în 1784, această metodă, dar a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Au urmat ani în care introducerea orei de vară a fost propusă de mai multe ori, dar respinsă. Pentru o perioadă mai îndelungată a fost aplicată și în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 — 30 septembrie 1945.

În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în țara noastră și, până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

Începând cu anul anul 1998, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarna, în ultima duminică a lunii octombrie.

***
Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor, în vigoare până la 26 octombrie. Potrivit CFR Călători, trenurile de călători pleacă din stațiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4,00, iar cele care au ora de plecare după 4,00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4,00, ora oficială de vară, opresc în stațiile din parcurs stabilite, unde staționează până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale. De asemenea, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile circulă după orarul în vigoare.

×