x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "România violează tratatele internaţionale cu gheto-ul pentru romi din Baia Mare" - Amnesty International

"România violează tratatele internaţionale cu gheto-ul pentru romi din Baia Mare" - Amnesty International

de Robert Veress    |    02 Iul 2011   •   07:54
"România violează tratatele internaţionale cu gheto-ul pentru romi din Baia Mare" - Amnesty International

Zidul de beton care va imprejmui un bloc locuit de romi, la Baia Mare, a ajuns, asa cum era de asteptat, in presa internationala.

Agentia de presa Reuters a transmis un comunicat neutru, citand atat ong-urile care militeaza pentru drepturile romilor, dar si opinia edilului de 32 de ani, Catalin Chereches. Acesta spune ca zidul cu inaltimea de 1,8 metri are rolul exclusiv de a-i proteja pe cetateni de accidentele rutiere (zidul desparte blocul de un drum circulat). "Este relizat din beton si nu din lemn, pentru a preveni furturile", a declarat Chereches.

De partea lor, cei de la Centrul pentru Resurse Legale, spun ca "asemena initiative apartin nazismului. Segregarea comunitatilor cu severe probleme sociale sunt apanajul rasismului institutionalizat".

Jurnalistii de la Reuters invoca pogromul impotriva romilor, faptul ca sute de mii de tigani au fost ucisi de nazisti, alaturi de milioane de evrei, in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

"Conform surselor oficiale, in Romania traiesc circa 550.000 de romi. Dar activistii pentru drepturile omului sustin ca, de fapt, populatia reala este de 2,5 milioane - cea mai mare comunitate de romi din Europa. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, sute de mii de romi au invadat orasele europene, plangandu-se de discriminarea si saracia din tara natala. Repatrierea fortata a romilor de catre Franta a prilejuit invocarea persecutiei naziste la nivelul Uniunii Europene, umbrind o intalnire a sefilor de stat si de guverne si determinand o disputa acida intre presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei, Angela Merkel", se arata in comunicatul Reuters.

Publicatia International Business Times (ibtimes.com) compara zidul din Baia Mare cu zidul pe care politicienii din Arizona (SUA) incearca sa il construiasca la granita cu Mexicul, pentru a stavili imigratia ilegala, tintrand: "Tiganii sunt stransi in gheto-uri in Romania".

In sustinerea titlului, jurnalistii de la ibtimes.com pomenesc de gardul de beton din Baia Mare si de evacuarea a 56 de familii de romi din centrul municipiului Cluj Napoca "fara avertisment in timp util".

Publicatia o citeaza pe raportorul pentru Romania al Amnesty International, Barbora Cernusakova, care sustine ca autoritatile romane violeaza tratatele internationale semnate de Romania, pentru ca initiaza asemenea actiuni "fara consultarea populatiei rome si impotriva vointei acesteia".

Postul de televiziune Realitatea TV a prezentat un interviu cu un cetateea de etnie roma, care locuieste in blocul din Baia Mare imprejmuit de zidul de beton al Primariei si care sustinea initiativa edilului, intrucat copiii din bloc urmeaza sa fie protejati de accidentele de trafic la care au fost expusi pana acum.

Pe site-ul Jurnalul.ro, sectiunea comentarii, primarul din Baia Mare a primit laude pentru initiativa sa, fiind indemnat sa candideze la presedintia Romaniei.

Fost deputat PSD, inscris anul trecut in PNL, Catalin Chereches a fost exclus din partid dupa ce a criticat alianta cu PSD, insa a fost reprimit si a candidat din partea PNL, castigand alegerile pentru Primaria din Baia Mare, in luna mai 2011.

×