Echipele ARCA si ExoMars s-au intalnit pentru a discuta detalii tehnice despre pregatirea misiunii pe care Agentia Spatiala Europeana (ESA) o va desfasura pe Planeta Marte.
Intalnirea a durat o zi si a avut loc la sediul central al ESA din Noordwijk, Olanda. Principalul motiv al intalnirii a fost prezentarea viziunii ARCA asupra unor aspecte ale programului de testare pentru ExoMars.
Programul ExoMars va cuprinde doua misiuni. In prima misiune, care va fi lansata in 2016, se va folosi o sonda interplanetara formata dintr-un vehicul care se va inscrie pe orbita planetei Marte si un vehicul care va cobori pe suprafata planetei.
In cea de-a doua misiune, care va fi lansata in 2018, se va folosi si un rover, asemanator celui american Curiosity, aflat acum pe suprafata planetei rosii. Ambele misiuni vor fi lansate cu rachete rusesti Proton.
Mai multe modele de capsula care sa faca contact cu solul martian, precum si de roboti care sa exploreze suprafata planetei sunt testati de Agentia Spatiala Europeana, in vederea misiunii martiene care va incepe in 2016.
Perioada dintre intrarea in atmosfera planetei si contactul cu solul este una cruciala, deoarece capsula trimisa pe Marte va atinge viteze de 5,83 de kilometri pe secunda, in timpul coborarii (peste Mach 30). Pentru a rezista la impactul cu solul, capsula trebuie sa se stabilizeze si sa decelereze pana la viteza de patru metri pe secunda.
De asemenea, capsula trebuie sa reziste temperaturii de 1250 de grade Celsius, pe care o va atinge din cauza frecarii cu atmosfera martiana. Un alt impediment este faptul ca atmosfera de pe Marte este mai redusa decat cea de pe Pamant, ceea ce face ca parasutele folosite la decelerare sa nu functioneze la fel de eficient ca in armosfera terestra.
Testele pentru aceasta misiune au inceput in 2008, urmand sa fie folosite tehnologii diferite de cele ale NASA.
ARCA (Agentia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica) este o organizatie non-guvernamentala, care promoveaza cercetarea aerospatiala si este implicata in concursul Google Lunar X Prize, care presupune trimiterea unui satelit pe luna si explorara acesteia cu un robot de catre o organizatie privata.