x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii din Ucraina au nevoie de solidaritate scenică

Românii din Ucraina au nevoie de solidaritate scenică

de Carmen Anghel    |    01 Aug 2012   •   11:58
Românii din Ucraina au nevoie de solidaritate scenică

Un grup de romani inimosi din Ucraina are nevoie de sprijinul nostru, al celor din Patria-Mama. Asociatia national-culturala Basarabia face un apel de solidaritate scenica, indreptandu-si sperantele spre toti cei care simt romaneste.

"Asociatia national-culturala Basarabia a romanilor din regiunea Odesa lanseaza prezentul "Apel la solidaritate scenica', in scopul promovarii valorilor etnofolclorice romanesti in Basarabia Istorica, aflata azi in componenta Ucrainei. Asociatia Basarabia a fost infiintata in iunie 2006 de catre colectivul artistic al Ansamblului Folcloric Dor Basarabean din satul Erdek-Burnu, azi Utkonosovka din raionul Ismail, regiunea Odesa, ca o replica la refuzul autoritatilor ucrainene de a infiinta la Ismail un centru cultural romanesc. Asociatia reprezinta comunitatea romaneasca din regiunea Odesa in relatiile cu autoritatile statale, atat in Ucraina, cat si in Romania si Republica Moldova, prin proiectele sale promovand cultura si limba romana la ea acasa, in Basarabia Istorica. (...)Prezenta scrisoare deschisa o lansam persoanelor responsabile din cadrul institutiilor culturale de resort din tara.

Ansamblul Folcloric Dor Basarabean, in calitate de unic ansamblu-promotor al folclorului romanesc din Basarabia Istorica, activeaza in cadrul casei de cultura din satul Utkonosovka, raionul Ismail. Ansamblul a fost infiintat in anul 1994. Fondator, dirijor si director artistic al ansamblului este domnul Victor (Viorel) Popescu originar din aceeasi localitate, specialist in orchestra de muzica populara cu studii absolvite la Chisinau.

Ansamblul este format din orchestra, dansatori, grup vocal de barbati si solisti vocali. Colectivul orchestrei si al trupei de dans presupune doua grupuri de varsta de elevi, de la 6 la 17 ani. In total, ansamblul reuneste 80 de participanti.

Repertoriul ansamblului cuprinde dansuri populare romanesti autohtone din Bugeac, precum si folclor romanesc, compozitii folclorice si suite de dansuri din cele Trei tari Romanesti: Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Aici, regasim Joc din Bugeac, Suita romaneasca, Suita din nordul Moldovei, Suita Dobrogeana, Joc din Codru si Bihor, Joc muntenesc, Calusarii s.a.

Scopul Asociatiei Basarabia este ca prin intermediul ansamblului Dor Basarabean sa aducem in fata spectatorul roman din Ucraina folclor si traditie populara romaneasca din toata tara, prin dansuri si folclor muzical din diferite zone folclorice romanesti, evocand diversitatea, dar mai ales - unitatea si unicitatea valorilor noastre nationale.
Cu parere de rau, inventarul scenic, garderoba si posibilitatile audio-tehnice ale ansamblului lasa de dorit. Instrumentele muzicale sunt proprietatea artistilor, pupitre, microfoane si statie de ampliificare ansamblul nu detine' scrie in apel Anatol Popescu, coordonator proiecte Ansamblul Dor Basarabean, presedinte al Asociatiei Basarabia.
"Artistii evolueaza in costumul popular reprezentand zona de sud a Moldovei, donat in anul 2004 de statul roman, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. De asemeni, din cadrul aceleiasi donatii (54 de costume) face parte si costumul de calusari. Tot din acest an, pe teritoriul Ucrainei ansamblul isi organizeaza independent turneele, neavand nicio invitatie si niciun sprijin din partea autoritatilor de resort din regiunea Odesa, repertoriul ansamblului fiind neconform cu tezele "moldoveniste' sprijinite de statul ucrainean. Motiv pentru acest act de cenzura a servit braul tricolor al costumelor populare, purtate cu mandrie de catre artistii ansamblului. (…) Ne adresam Dumneavoastra, precum si tuturor celor care activeaza in domeniu, cu rugamintea de a sprijini eforturile enorme depuse de conducatorii si artistii unicului ansamblu romanesc cu formula completa din Basarabia Istorica. In acest sens, pentru a-si continua cu demnitate activitatea, Dor Basarabean necesita, in primul rand, costume populare pentru dansurile din zonele folclorice Codru, Bihor, Oas, Bistrita-Nasaud, Sibiu, din Oltenia, Banat, Muntenia, nordul Moldovei, Dobrogea.

Ne adresam fratilor nostri de scena - ansamblurilor folclorice profesioniste, in vederea donarii catre Dor Basarabean a seturilor vechi, uzate, de costume populare din aceste zone, precum si de incaltaminte - cizme, pantofi, opinci. (…) Asteptam noi invitatii la manifestarile folclorice din tara, in care ajungem de fiecare data cu toata dragostea frateasca din Bugeac, cu Dor Basarabean.', incheie Anatol Popescu.

Un fel de post scriptum. Anul trecut i-am insotit in timpul unui turneu in comunitatile romanesti din Regiunea Odesa. Conditiile in care se desfasurau spectacolele erau departe de ceea ce ne-am putea inchipui ca trebuie sa fie intr-un loc in care se canta si se danseaza. Uneori ne era frig si la inceput tremuram, dar caldura inimilor lor topea orice floare de gheata. Nicaieri nu am vazut o mai mare bucurie, ca atunci cand copiii si maturii din Dor Basarabean interpreteaza cantecele romanesti sau cand danseaza Calusul. Calusul este un fel de manifest al lor. Iar purtarea braului tricolor este indrazneala lor. Mandria ca sunt romani. Si declaratia lor de dragoste pentru Patria-Mama. Sa le facem si noi o declaratie de fratie. Sa-i sprijinim.

×