x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii îşi vând rinichii şi ficaţii pentru a scăpa de datorii

Românii îşi vând rinichii şi ficaţii pentru a scăpa de datorii

16 Noi 2010   •   13:47
Românii îşi vând rinichii şi ficaţii pentru a scăpa de datorii

Piaţa rinichilor şi a lobilor de ficat vânduţi ilegal pe net se dezvoltă pe zi ce trece. Români îşi vând organele la mica publicitate virtuală cu 25.000 până la 40.000 de euro bucata. Oamenii apelelază la astfel de gesturi pentru pentru a scăpa de datorii.

Potrivit legii, vânzătorii şi cumpărătorii de organe riscă să stea după gratii între 3 şi 5 ani.

"Vreau 25.000 de euro. Nu fumez, nu consum alcool. Doar cafea. Am o datorie la cineva. I-am girat locuinţa şi individul nu renunţă. Îmi trebuie un credit să achit datoria. Nu am altă posibilitate. Am 38 de ani", a declarat o femeie din Timişoara dispusă să-şi vândă pentru bani un rinichi.

La astfel de gesturi apelează şi studenţii.

"25.000 de euro este ultimul preţ. Sper să mă descurc cu celălalt rinichi care îmi rămâne. Mai am un coleg care şi-a vândut rinichiul", a spus studentul din Iaşi.

La vremuri de criză, pe lângă vânzătorii de rinichi au apărut şi cei de ficat.

"40.000 de euro este ultimul preţ. Dacă vreţi, vă aduc analize. Eu ştiu că sunt sănătos. Am o problemă în familie, tot de sănătate şi de-aia fac sacrificiul ăsta", a declarat un bărbat care vrea să-şi ajute fiica de 19 ani. Tânăra a suferit un accident şi are nevoie să i se facă operaţie estetică. Omul s-a şi interesat de consecinţe.

"Da, o să mă descurc numai cu jumătate. M-am interesat. Fără excese, mâncarea fiartă, fructe..", a mai spus bărbatul.

Anual, în România se fac 250 de transplante de rinichi şi 50 de ficat, scrie realitatea.net. Ele reprezintă 10 respectiv 20% din solicitări.

"România are una dintre cele mai drastice legislaţii în domeniul transplantului. Pentru că atunci când discutăm de transplantul de la un donator viu, acesta nu se poate realiza până când perechea donator- primitor nu trece prin evaluarea unei comisii de etică. Toţi aceşti vânzători de organe, până la urmă, n-ar trebui să poată să treacă de comisiile de etică", a declarat Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Dan Luscalov.

×