x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, pe locul 2 în UE la riscul de sărăcire. Vezi dacă te încadrezi în categoria de risc

Românii, pe locul 2 în UE la riscul de sărăcire. Vezi dacă te încadrezi în categoria de risc

08 Feb 2012   •   14:29
Românii, pe locul 2 în UE la riscul de sărăcire. Vezi dacă te încadrezi în categoria de risc

115 milioane de oameni din Uniunea Europeana, adica 23,4% din populatia totala sunt supuse riscului de saracire si excludere sociala, tarile cele mai afectate fiind Bulgaria si Romania, se arata intr-un studiu Eurostat care a contabilizat date din toate tarile membre la nivelul anului 2010.

Riscul de saracire este definit ca atare daca se indeplineste una din urmatoarele conditii:

1) Atunci cand venitul unei persoane este de sub 60% din valoarea salariului mediu pe economie;

2) Atunci cand persoana are una sau mai multe probleme de natura materiala precum platirea facturilor la timp, incalzirea locuintei, achitarea unor cheltuieli neprevazute, achizitionarea carnii sau a hranei echivalente in calorii odata la doua zile sau cand persoana nu-si poate permite o saptamana de vacanta departe de casa pe an, o masina de spalat, un televizor color sau un telefon, fie fix sau mobil;

3) Atunci cand o persoana indeplineste mai putin de 20% dintr-o norma de opt ore de munca pe zi sau traieste intr-o familie in care se ajunge la un astfel de procent cumulandu-se orele de munca ale tuturor membrilor.

Astfel, raportat la datele din 2010, tarile confruntate cu cele mai mari riscuri de saracire sau excludere sociala sunt Bulgaria, cu 42% din populatie, Romania 41%, Letonia 38%, Lituania 33% si Ungaria 30%.

La capatul opus se afla Cehia, cu 14% din populatie expusa riscurilor, Suedia si Olanda cu 15%, Austria, Finlanda si Luxemburg cu 17%.

Judecand strict dupa venituri, 16% din populatia Uniunii Europene intra in categoria riscului de saracie, aici Romania ocupand primul loc, la egalitate cu Bulgaria si Letonia - 21% din populatie.

Cel mai bine, din punctul acesta de vedere stau Cehia - 9%, Olanda - 10% si Slovacia, Austria si Ungaria, cu 12%.

In topul problemelor de natura materiala, 8% din populatia UE intra in categoria de risc, Romania fiind pe locul doi cu 31% din populatie afectata, stand mai bine doar decat Bulgaria, unde 35% din populatie are astfel de probleme.

La polul opus se situeaza Luxemburg si Suedia, cu 1% din populatie supusa acestui risc.

Potrivit studiului, doar 6,8% dintre romani sunt afectati de riscul de a nu munci la capacitate maxima, aici pe locurile fruntase situandu-se cetatenii din Marea Britanie si Belgia - 13% din populatie.

×