x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii sunt avertizaţi să nu meargă în Ucraina. Moldova îşi poate închide graniţele marţi!

Românii sunt avertizaţi să nu meargă în Ucraina. Moldova îşi poate închide graniţele marţi!

de Ovidiu Ciutescu    |    09 Noi 2009   •   00:00

Cele 203 cazuri de gripă porcină confirmate numai în ultimul week-end în Moldova ridică gradul de alertă peste Prut. Conform lui Constantin Spânu, director adjunct al Centrului Naţional de Medicină Preventivă şi Ştiinţe Practice, "Moldova îşi poate închide graniţele cu vecinii". Ar fi prima ţară europeană care recurge la această strategie pentru a opri răspândirea pandemiei. Conform presei din Rusia, "săptămâna aceasta se aşteaptă ca la Moscova să fie declarată carantina"!Până atunci, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au reluat apelul către populaţie, de a evita deplasările în Ucraina, arătând că toate suspiciunile de gripă în cazul unor persoane care s-au deplasat în această ţară au fost confirmate.



"Conform legii, dacă în decurs de trei zile se înregistrează minim 70 de cazuri noi de gripă, se declară carantină generală şi se închid graniţele ţării", a declarat Constantin Spânu în cadrul unui talk-show la Televiziunea JurnalTv. "Nu este imposibil să se întâmple acest lucru mai ales în condiţiile în care dinspre Rusia şi Ucraina nu ne vin decât veşti rele. De exemplu, cele trei cazuri de deces din cauza gripei porcine sunt cauzate de virusul adus din Moscova", a delcarat pentru jurnalul.ro, sub protecţia anonimatului, un medic de peste Prut. În Moldova, arată BASA-Press, în ultimul week-end au fost confirmate 203 noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul A H1N1. De asemenea, în capitala Moldovei populaţia circulă pe străzi folosind măşti medicale sau confecţionate acasă, de teama unei infecţii. Rămânând în Est, presa rusă speculează că Moscova ar putea intra în carantină miercuri dacă numărul îmbolnăvirilor cu gripă nouă va creşte în ritmul actual, iar în Ucraina au fost înregistrate deja 155 de decese din cauza acestui virus.

Nu treceţi graniţa!

"Toate cazurile care s-au adresat Spitalului de Boli Infecţioase şi care au declarat că s-au deplasat în Ucraina au fost confirmate Mai mult, au avut simptomatologie de gripă mult mai accentuată decât cazurile pe care le-am identificat în Suceava şi care nu aveau deplasare în Ucraina", a spus într-o conferinţă de presă organizată astăzi, şeful Compartimentului Control şi Supravegherea Bolilor Transmisibile din DSP Suceava, Valeriu Moraru. Oficialul sucevean a venit chiar şi cu un exemplu al unei femei din Rădăuţi - în prezent internată la iaşi cu diagnosticul sindrom respirator acut:   "Nu am relaţii că persoana respectivă sau că cineva din familie ar fi călătorit în Ucraina, dar ştiu că din acea localitate şi din zona Rădăuţiului se circulă frecvent în Ucraina. Probabil că tulpina care circulă în zona respectivă a căpătat deja virulenţă crescută, prin ceea ce se cheamă pasaj interuman. Dacă vor să nu se expună riscului, le recomand ca până nu se termină cel puţin focarul din Ucraina să evite deplasările". Până în prezent, numărul cazurilor de gripă nouă a ajuns la 32 în judeţul Suceava.

×
Subiecte în articol: observator