x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romii de mătase au ajuns pe mâna procurorilor

Romii de mătase au ajuns pe mâna procurorilor

de Mircea Opris    |    08 Dec 2009   •   00:00
Romii de mătase au ajuns pe mâna procurorilor
Sursa foto: www.tion.ro/



Unul din liderii ţiganilor din Banat a fost adus marţi la Parchet Curţii de Apel din Timişoara, pentru fraude bancare comise în Germania. După ce alţi doi escroci din aceeaşi reţea au reuşit să fugă de sub nasul anchetatorilor timişoreni, preşedintele Centrului Romilor Creştini din Banat, Rudolf Stancu a fost prins de poliţişti şi a fost dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, pentru emiterea unui mandat de arestare. Acuzaţiile aduse împotriva sa se referă la comiterea unor fraude bancare în Germania.


GERMANIA LE CERE SOCOTEALĂ
Rudolf Stancu, cunsocut drept unul dintre cei mai influenţi ţigani milionari în euro din vestul ţării,  făcea parte şi din Comisia mixtă de dialog social din cadrul Prefecturii Timiş. În urmă cu trei luni, împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale, el s-a legat cu lanţuri în incinta Primăriei Timişoara, pentru a protesta faţă de decizia primarului Gheorghe Ciuhandu de a demola extinderea unui imobil care aparţine sorei sale.

Autorităţile germane au emis pe numele lui Stancu un mandat internaţional de arestare pentru mai multe fraude bancare, fiind căutat de Interpol. După audierea acestuia, procurorii pot confirma mandatul acestuia de arestare şi îl vor putea reţine. Culema este că pe data de 1 septembrie, Rudolf Stancu a produs un adevărat show mediatic atunci când a fost vorba despre palatele familiei, construite ilegal. La cel moment, Rudolf Stancu s-a legat cu lanţuri şi a ameninţat autorităţile timişorene că se va adresa Tribunalului de la Haga, invocând discriminarea pe motive etnice. Ţiganii de pe strada Glad din Timişoara s-au trezit, pe 1 septembrie, cu executorii primăriei, poliţişti comunitari şi mai mulţi muncitori la poartă, care au venit să le demoleze casa. Asta deoarece imobilul a fost extins, fără autorizaţie de construire şi contract de concesiune, pe terenul statului, susţin autorităţile. Aşa că muncitorii au trecut la demolare, bucată cu bucată. Construcţia clădirii a început acum zece ani, iar proprietarii susţin că au investit 300.000 de euro. Imobilul aparţine surorii lui Rudolf Stancu, reprezentantul rromilor din Banat, care declara că la baza demolării stau neînţelegerile sale cu un vecin, care i-ar fi făcut reclamaţie la primărie. Mai mult, acesta spunea că, încă din luna august, se afla în proces cu municipalitatea, pentru a intra în legalitate, iar primăria a trecut la dărâmare înainte de judecarea cauzei. Reprezentanţii municipalităţii declarau atunci că încă din 3 noiembrie 2008, s-a dispus oprirea lucrărilor şi intrarea în legalitate, prin obţinerea autorizaţiei de construire, sau în caz contrar imobilul să fie adus la starea prevăzută în vechea autorizaţie de construire eliberată proprietarilor, în 2004. Au fost făcute noi verificări şi s-a constatat că proprietarul nu s-a conformat măsurilor dispuse, fapt pentru care a fost emisă o dispoziţie de demolare a construcţiei care a fost realizată fără autorizaţie.


MAGISTRAŢII SCRIAU, POLIŢIŞTII DORMEAU IAR ŢIGANII DUIOS FUGEAU...
Reţinerea ţiganilor de catifea, o reţea care a pus mâna pe imobilele din zona istorică a Timişoarei, topate valorând între 2 şi 10 milioane de euro, a început cu stângul pentru autorităţile române. Acestea au amânat cât au putut reţinerea ţiganilor, însă Interpolul a pus presiune asupra poliţiştilor timişoreni, după ce atât Germania cât şi Italia au cerut extrădarea unor clanuri ţigăneşti din Timişoara şi Lugoj pentru fraude bancare şi late infracţiuni. Forţele de poliţie şi magistraţii timioreni s-au făcut de râs în urmă cu două săptămâni, atunci când Lucia Siefert şi Petru Jurj, au fugit de sub nasul acestora, chiar din interiorul Palatului de Justiţie. Luni, cei doi fugari, erau aşteptaţi să se prezinte din nou la instanţă, cu toate că se ştia clar că aceştia au fugit din ţară. În mod penibil, luni, poliţiştii au împânzit ieri clădirfea Tribunalului Timiş, aşteptând să vină la proces cei doi ţigani acuzaţi de înşelăciuni de un milion de euro, care au fugit chiar din faţa acestora în urmă cu două săptămâni. Lucia Seifert şi Petru Jurj au ieşit atunci pur şi simplu nestingheriţi din Palatul de Justiţie, după ce judecătorii de la Curtea de Apel i-au anunţat că sunt arestaţi. Luni au fost aşteptaţi la Tribunalul Timiş, unde se afla un impresionant dispozitiv de poliţişti ce aşteaptau apariţia, de bunpă voie, a celor doi fugari. Poliţiştii au au sperat că aceştia vor apărea la proces, deşi aveau informaţii că ambii romi au fugit în Germania. Poliţiştii aveau misiunea să supravegheze toate mişcările ţiganilor de catifea, cu atât mai mult cu cât înainte de a fi arestaţi, cei doi aveau pusă deja interdicţia de a părăsi Timişoara, aplicată de Tribunalul Timiş. Precum în bancurile cu miliţieni, poliţiştii nu au ştiut că romii fug din ţară, iar judecătorii le-au permis celor doi ţigani să plece liniştiţi din Palatul de Justiţie la câteva minute după ce judecătorul Curţii de Apel Timişoara i-a anunţat oficial în sala de judecată că sunt arestaţi.  Fuga celor doi a devenit motiv de râzboi între magistraţi. Judecătorii dau vina pe birocraţie pentru că le-au scăpat fugarii, susţinând că hârtia prin care se hotărăşte arestarea trebuia să fie predată Biroului de Executări Penale din cadrul Tribunalului Timiş, care urma să anunţe poliţiştii. Chiar în momentul în care judecătorii completau toate formalităţile birocratice, romii, supraveghetaţi superficial,  au fugit din Tribunal, din Timişoara şi din România, cu toate că aveau şi interdicţie de părăsire a oraşului şi mandate de arestare pe numele lor.

×
Subiecte în articol: observator