De câteva zile, politiţiştii francezi sunt într-un meci continuu cu romii români din Saint-Etienne (Loire), cărora trebuie să le facă "marcaj strâns", după ce vineri dimineaţă i-au evacuat din cea mai mare tabără abuzivă din oraş. De atunci, romii încearcă să se instaleze în alte zone din oraş, iar forţele de ordine se străduiesc să-i împiedice.
Evacuarea de vineri a fost prezentată de ministrul de Interne, Brice Hortefeux, drept primul episod dintr-o lungă serie, căci preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat săptămâna trecută că 300 de tabere abuzive de pe teritoriul francez vor fi închise.
Dar, a doua zi după evacuare, la Saint-Etienne problema romilor nu părea deloc rezolvată, ci mai degrabă... mutată, a remarcat Le Monde.
În conferinţa susţinută vineri, prefectul de Loire şi-a arătat clar dorinţa de a urma directivele prezidenţiale, adăugând că "nu există viitor, în Franţa, pentru romii aflaţi în ilegalitate". Însă, pentru moment, romii au rămas pe străzile din Sain-Etienne şi nu par să aibă vreo dorinţă de a pleca, remarcă jurnaliştii francezi.
Dintre persoanele evacuate din tabără, aproximativ 40 au primit un aviz prin care sunt obligate să părăsească teritoriul francez. Alte 18, între care opt copii, au cerut să beneficieze de ajutorul financiar pe care francezii îl acordă romilor care se întorc de bună voie în România. Dar nimeni nu poate garanta că nu vor reveni pe teritoriul francez, pentru că sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi, în acest moment, nimic nu le interzice s-o facă, scrie Le Monde. Mai mult decât atât, mai multe asociaţii şi-au propus deja să consteste în instanţă avizele de îndepărtare de pe teritoriul Hexagonului.
Romii instalaţi la Saint-Etienne nu sunt nici pe departe la prima evacuare. Cea de vineri a fost cea mai mediatizată dintre acţiuni, pentru că s-a întâmplat după măsurile privind securitatea anunţate de preşedinte, însă este cea de a unsprezecea, de la începutul anului, şi a opta dacă e să contabilizăm din luna mai.
"Din evacuare în evacuare, situaţia se agravează", a declarat, pentru Le Monde, Georges Günther, reprezentantul asociaţiei Solidarité Roms. "La fiecare evacuare se distruge munca pentru integrare făcută de asociaţii, cum ar fi şcolarizarea copiilor", a precizat Marie-Pierre Vincent, un alt membru al asociaţiei.
Dar de data aceasta prefectura intenţionează să împiedice reinstalarea romilor. Vineri, spre miezul nopţii, romii s-au instalat într-o clinică dezafectată din sudul oraşului. Au fost evacuaţi sâmbătă după-amiază. Pentru această evacuare nu a fost nevoie de o decizie judecătorească, pentru că s-a intervenit în mai puţin de 48 de ore de la instalare, precizează cotidianul francez. La puţin timp, jumătate dintre romi au încercat să se aşeze pe un teren de sport aflat la doar câteva sute de metri de tabăra din care fuseseră evacuaţi. După câteva ore, poliţia a intervenit din nou şi le-a indicat să-şi facă bagajele. Alte grupuri de romi au fost obligate, de asemenea, să părăsească locurile în care intenţionau să-şi petreacă noaptea.
Sâmbătă seara, aproximativ 30 de romi s-au întors să doarmă în piaţa Hôtel de Ville, din oraş. Reprezentanţii asociaţiilor au asigurat că restul romilor nu au fost trimişi în România, ci au ales să se ascundă prin oraş.
Măsurile anunţate de Sarkozy i-au adus preşedintelui doar două procente, în ceea ce priveşte încrederea populaţiei, cota sa ajungând la 34%, potrivit barometrului dat publicităţii de CSA. Luna trecută, Sarkozy ajunsese la cea mai slabă cotă de popularitate de când e preşedinte. Măsurile de securitate anunţate l-au făcut pe Sarkozy să primească mai multă susţinere din partea persoanelor de peste 65 de ani (în creştere cu 13 procente, până la 53%). În schimb, doar 22% dintre tineri mai au încredere în preşedintele ţării, cu 16% mai puţini decît luna trecută.
Citește pe Antena3.ro