x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rovana Plumb: Vom folosi bani europeni pentru construcţia spitalelor regionale

Rovana Plumb: Vom folosi bani europeni pentru construcţia spitalelor regionale

08 Ian 2019   •   16:23
Rovana Plumb: Vom folosi bani europeni pentru construcţia spitalelor regionale

Cele trei spitale regionale vor fi construite prin utilizarea banilor europeni din exerciţiul financiar viitor, iar pregătirea acestor lucrări cu ceea ce înseamnă documentaţia tehnică se ridică la 120 de milioane de euro, a declarat, marţi, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, într-o conferinţă de presă.

"Există studiile de fezabilitate din partea Băncii Europene de Investiţii pentru cele trei spitale regionale. Alocarea pe actuala perioadă de programare este de 150 de milioane de euro, bani europeni, şi 150 de milioane de euro, bani din bugetul de stat. Pregătirea acestor construcţii cu tot ceea ce înseamnă documentaţie tehnică se situează la cifra de 120 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, pe actualul exerciţiu financiar, conform previziunilor asistenţei tehnice, respectiv a Băncii Europene de Investiţii, ducându-se după anul 2020, sigur că vom folosi bani europeni pentru construcţia acestor spitale, dar din exerciţiul financiar viitor", a menţionat Plumb.

Autorităţile de la Bucureşti au aprobat, în şedinţa de Guvern din 20 decembrie 2018, un memorandum privind măsurile necesare pentru implementarea proiectelor de construcţie a spitalelor regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova.

Pe de altă parte, Rovana Plumb a refuzat să comenteze, la cererea jurnaliştilor, afirmaţiile comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, conform cărora prin "declaraţiile triumfaliste" ale autorităţilor române privind absorbţia fondurilor europene este ignorată munca Comisiei Europene (CE) şi că şefa Guvernului, Viorica Dăncilă, este "dezinformată" de persoanele din subordine.

"În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, România are la dispoziţie 5,8 miliarde de euro şi sunt contractate 5,9 miliarde de euro. Avem o rată de contractare ce poate fi făcută până la 300% din suma alocată şi cu siguranţă în continuare preocuparea prioritară va fi aceea de a definitiva şi de a putea trimite la Comisie proiecte importante pe infrastructură pentru România. Referitor la celelalte elemente ale declaraţiei, nu doresc să comentez (ale comisarului european Corina Creţu - n. r.)", a spus ea.

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi-a exprimat, pe data de 29 decembrie 2018, regretul că în "declaraţiile triumfaliste" ale autorităţilor române privind absorbţia fondurilor europene este ignorată munca Comisiei Europene (CE) şi că şefa guvernului, Viorica Dăncilă, este "dezinformată" de persoanele din subordine.

"Am urmărit cu mare interes declaraţiile autorităţilor privind absorbţia fondurilor europene de către România. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate de serviciile mele, a căror evaluare pe ţări va fi definitivată în ianuarie, nu pot decât să felicit autorităţile naţionale, în mod sincer. Ceea ce este trist în toate aceste declaraţii triumfaliste este ignorarea completă nu neapărat a muncii mele, dar a întregii echipe de experţi de la DG Regio, care au venit cu soluţii, discutate la zecile de întâlniri bilaterale, atât în ce priveşte achiziţionarea de ambulanţe, redirecţionarea fondurilor către IMM-uri etc. Nu cred că există vreo ţară, după cum văd în revista presei pe care o primesc în fiecare zi, în care să nu fie menţionată Comisia Europeană atunci când se vorbeşte de fonduri europene", a scris Creţu, pe Facebook.

Corina Creţu a afirmat că "se simte datoare" să îşi ceară scuze "pentru faptul că munca Comisiei Europene a fost ignorată în toate interviurile şi declaraţiile guvernanţilor" de la Bucureşti. AGERPRES

×
Subiecte în articol: rovana plumb spitale regionale