Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a vizitat localitatea Viscri, în care prinţul Charles al Marii Britanii a inaugurat o staţie de epurare a apelor uzate, vorbind de posibilitatea de a extinde astfel de staţii şi în alte localităţi.
"Studiem posibilitatea ca statia de epurare inaugurata de Printul Charles si realizata de Fundatia Mihai Eminescu Trust, patronata de Alteta Sa Regala sa fie replicata in alte comunitati, in special in cele din siturile Natura 2000", a declarant Ministrul Mediului si Schimbailor Climaice, Rovana Plumb, in cursul primei vizite efectuate de un inalt demnitar roman in satul adoptat de mostenitorul coroanei regale britanice.
“Pare un model foarte ingenious si, in acelasi timp, foarte prietenos cu mediul, care ar putea deveni o solutie pentru localitatile rurale care nu au au avut posibilitatea sa acceseze fonduri europene sau sa gaseasca solutii conventionale pentru tratatrea apelor uzate”.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb a vizitat mai multe obiective din situl Natura 2000 aflate in judetele Sibiu, Mures si Brasov, pentru a identifica nevoile comunitatilor in problemele de mediu si pentru a propune solutii unora dintre acestea.
Statia de epurare din Viscri, inaugurata de Alteta Sa Regala Printul de Wales in 2011 presupune tratarea apelor uzate produse de 120 de gospodarii din sat, dar si de stabilimentele sociale si facilitatile turistice din localitate, printr-un procedeu suta la suta ecologic. Mai exact, este vorba de o statie de epurare in 3 trepte , cu lagune, in care procesul de tratare a apelor uzate este realizat cu ajutorul bacteriilor, iar colectarea se face gravitational, fara sa fie nevoie de pompe si consum electric. Singura contributie financiara a cetatenilor racordati la o astfel de statie este taxa infima de conectare.
Ministrul Rovana Plumb a discutat cu reprezentantele fundatiei Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend si scriitoarea britanica Jessica Douglas-Home despre posibilitatea extinderii colaborarii pe proiectele care sprijinia conservarea mediului inclusiv prin cresterea responsabilitatii membrilor comunitatilor fata de conservarea ecosistemului rural.