În ciuda vremii nefavorabile, peste 100.000 de pelerini au participat, în aceste zile, la ceremoniile religioase prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Ieri, după o noapte cu frig pătrunzător, ploaie şi vânt, credincioşii au ascultat slujba specială oficiată de un sobor de circa 50 de preoţi, printre ei fiind nouă înalţi prelaţi. Sărbătoarea s-a încheiat cu o masă pentru pelerini, spectacole, foc de artificii şi alte evenimente speciale.
Dimineaţă, la primele ore, oraşul era îngheţat. Dar credinţa le-a dat putere miilor de pelerini care au rezistat peste noapte frigului, vântului şi ploii. Rândul întins pe aproape doi kilometri nu s-a micşorat. "Am venit din Bucureşti de aseară, am sosit din Prahova de dimineaţă. Abia am ajuns de la Vaslui", spun pelerinii, care se uitau dacă nu văd pe cineva cunoscut la rând. De altfel, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Constantin Sturzu, a spus că la Iaşi au ajuns şi credincioşi din Grecia, Serbia, Bulgaria, Norvegia şi chiar din SUA. În curtea Mitropoliei, în jurul catedralei, pe spaţiul verde, cei mai obosiţi se odihneau cu rândul. Trântiţi ca într-un somn de veci, ei tresăreau doar la accentele puternice ale slujbelor. Printre pelerinii căzuţi de oboseală se odihnea şi un grup din Vaslui. Alături de ei, o tânără mamă, Ionela Sahaidac, pe care am surprins-o hrănindu-şi bebeluşul de numai 3 luni (foto). "Dormim cu toţii la Mănăstirea Mina. Copilul, chiar dacă va obosi, nu va plânge, pentru că este sărbătoare. Am venit azi (ieri - n.r.) din Vaslui şi vom sta până joi. Trebuie să rezistăm. Fie ce-o fi", spune Ionela Sahaidac (23 de ani).
După terminarea slujbei, oficialităţile au distribuit 70.000 de sarmale meşterite de angajaţii diferitelor instituţii din subordinea Primăriei, care, alături de Mitropolie, a organizat Sărbătorile Iaşiului. Oamenii, înfriguraţi şi flămânzi, s-au îmbulzit la mâncare. Pe lângă sarmale au primit şi suc, dar şi băuturi alcoolice. Sărbătorile Iaşiului s-au încheiat cu spectacole grandioase şi cu un foc de artificii, care i-a lăsat nu doar pe copii, ci şi pe cei mari cu gura căscată. Chiar dacă a fost o zi foarte rece, cum nu s-a mai întâlnit în ultimii ani, ieşenii au ieşit din case şi s-au distrat cum au putut. Unii prin credinţă, alţii la Festivalul Vinului sau la târguri ori pur şi simplu au mers la concerte şi au urmărit focurile de artificii.
GRĂTARELE CU MICI, NELIPSITE
Una peste alta, spectacolul sărbătoresc a fost impresionant. Împlinire şi extaz. Credinţă şi kitsch. Intersecţiile principale au fost înţesate de poliţişti. Ambulanţele au roit prin oraş, ducând pelerini extenuaţi la spital. Ba chiar şi mama lui Gigi Becali, venită să se închine la moaşte, a ajuns la Spitalul de Urgenţe, după ce a căzut şi şi-a fracturat pumnul stâng. Mai grav, într-un alt caz, un om ce stătea la rând a făcut infarct şi a murit.
În schimb, în centru şi aproape de Palatul Culturii, grătarele sfârâiau şi ieşenii cumpărau de mâncare şi de îmbrăcat. În parcul de lângă Primărie, foarte aproape de Catedrala Mitropolitană, două femei sosite de departe se odihneau pe bancă. Iar aproape de ele, în acelaşi parc, mai mulţi tineri au încins cu zarurile o partidă de barbut, miza minimă fiind de 50 de lei.
Citește pe Antena3.ro