x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusalii Catolice 2023: Semnificații, obiceiuri și tradiții

Rusalii Catolice 2023: Semnificații, obiceiuri și tradiții

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2023   •   09:20
Rusalii Catolice 2023: Semnificații, obiceiuri și tradiții

Sărbătoarea Rusaliilor Catolice este marcată și anul acesta printr-un pelerinaj uriaș la Șumuleu Ciuc, cel mai mare din Europa, unde vin sute de mii de pelerini din ţară, dar si din Europa, Australia, Suedia sau SUA, special pentru slujba religioasa de la altarul închinat Fecioarei Maria.

Tradiţia are o istorie de peste patru secole. La Șumuleu este si statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană de la poalele muntelui, care este considerată făcătoare de minuni. Și președinta Ungariei, Katalin Novák, a ajuns de la Șumuleu Ciuc pentru a sărbători Rusaliile.

Ce înseamnă Rusalii?

Cuvântul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor, scrie news.ro. Pentru a le îmbuna, oamenii, care evitau să le spună Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zâne sau frumoase. Există superstiţia că aceste spirite stau pe lângă izvoare şi pot, prin cântecele lor, să ia minţile oamenilor şi să-i îmbolnăvească. Boala seamană, se spune în popor, cu o transă ce nu poate fi înlăturată decât de puterea dansului căluşarilor.

Tradiții și obiceiuri:

În unele zone ale ţării, în sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii. Întrucât Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt într-o legătură nemijlocită, lunea de după duminica Rusaliilor este consacrată proslăvirii Sfintei Treimi, sărbătoarea Rusaliilor având astfel două zile. În credinţa populară, Rusaliile reprezintă spiritele morţilor, numite în popor Iele sau zâne rele

×
Subiecte în articol: rusalii catolice obiceiuri traditii