x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusia poluează şi spaţiul cosmic

Rusia poluează şi spaţiul cosmic

16 Apr 2008   •   00:00
Rusia poluează şi spaţiul cosmic
Sursa foto: DENIS GRISHKIN/

Cele mai multe dintre cele 12.000 de obiecte artificiale care se află pe orbita terestră reprezintă gunoi cosmic şi aparţin Rusiei şi Statelor Unite ale Americii, relatează Interfax, citînd un clasament al NASA

Cele mai multe dintre cele 12.000 de obiecte artificiale care se află pe orbita terestră reprezintă gunoi cosmic şi aparţin Rusiei şi Statelor Unite ale Americii, relatează Interfax, citînd un clasament al NASA. Potrivit sursei, la 2 aprilie, pe orbita terestră se aflau 12.637 de obiecte artificiale, dintre care 3.135 sateliţi în funcţie şi ieşiţi din uz, 9.502 blo­curi provenind de la rachete, trep­te ale rachetelor-cargo sau fragmente ale unor nave spaţiale. Potrivit da­telor NASA, Rusia şi fostele ţări sovie­tice ocupă primul loc în privinţa gu­noiului cosmic, cărora le revin 4.360 din obiectele artificiale de pe orbita terestră. La capitolul gunoi cosmic, SUA se situează la mică distanţă, pe locul secund, cu 4.280 de obiecte artificiale, între care 1.085 de aparate cosmice (circa 400 de sateliţi în stare operaţională). Pe locul al treilea se situează China, cu 2.750 de sateliţi, trepte ale rachetelor-cargo şi fragmente ale acestora. Gunoiul cosmic a început să devină o preocupare nu doar pentru serviciile spa­ţiale, avînd în vedere că zilnic pe Pă­mînt cade cîte un fragment de ra­che­tă sau apa­rat cosmic.

 

ÎNTÎMPLĂRI. Probabilitatea ca la im­pactul cu Pămîntul să moară un om este de 1 la 1 trilion. Însă în 1997, o femeie din SUA a fost rănită la umăr de un fragment al unui re­zervor de combustibil ce provenea de la o ra­chetă lansată cu un an în ur­mă. Şi locuitorii din Ka­zahstan şi Si­beria, din zona cosmodromului Bai­konur, se plîng frecvent de “ploi cu fragmente de  rachete sau rezer­voa­re ale rache­te­lor-cargo”. Conse­cin­ţele sînt şi mai de­vastatoare cînd racheta explo­dează cu sateli­tul pe care urma să-l pla­seze pe or­bită. Re­zul­tă milioane de cioburi mi­nuscule, care cad pe Pămînt cu o viteză ce de­­păşeşte viteza sunetului.

 

  • Rompres

×
Subiecte în articol: verde! cosmic