x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rusia va coopera cu NASA pentru construirea unei staţii orbitale în jurul Lunii

Rusia va coopera cu NASA pentru construirea unei staţii orbitale în jurul Lunii

27 Sep 2017   •   16:13
Rusia va coopera cu NASA pentru construirea unei staţii orbitale în jurul Lunii

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat miercuri că a semnat un acord cu NASA pentru a coopera la un proiect american ce vizează construirea unei staţii orbitale în jurul Lunii în cadrul programului Deep Space Gateway, informează AFP. 

"Roscosmos şi NASA au confirmat intenţia lor de a folosi Staţia Spaţială Internaţională (ISS) ca bază de plecare pentru o explorare mai în profunzime a spaţiului, dar şi pentru a coopera în cadrul unui program lunar internaţional: crearea platformei Deep Space Gateway", a anunţat Roscosmos într-un comunicat. 

Semnarea acestui acord a avut loc în oraşul australian Adelaide, unde se desfăşoară cea de-a 68-a ediţie a Congresului internaţional de astronautică. 

NASA a anunţat în urmă cu câteva luni că lucrează la un proiect denumit Deep Space Gateway pentru a trimite astronauţi pe orbita lunară, cu ajutorul unor noi rachete dezvoltate de agenţia spaţială americană. 

La rândul ei, Rusia are ambiţia de a deschide o bază ştiinţifică pe Lună şi a anunţat că doreşte să efectueze primele sale zboruri spre Lună până în 2031. 

"Cei doi parteneri au intenţia de a dezvolta norme tehnice internaţionale care vor fi utilizate în viitor, inclusiv pentru crearea unei staţii orbitale în jurul Lunii. Roscosmos şi NASA s-au înţeles deja asupra normelor care vizează viitoarea staţie", a precizat agenţia rusă. 

"Cel puţin cinci ţări lucrează la dezvoltarea propriilor vehicule spaţiale ce vor avea la bord echipaje umane. Pentru a evita problemele legate de cooperarea tehnică, normele trebuie să fie unificate (...) O parte din normele-cheie vor fi stabilite pe baza elementelor ruse", a declarat Igor Komarov, directorul general Roscosmos, citat în acelaşi comunicat de presă. 

Rachetele ruseşti Angara şi Proton-M ar putea fi utilizate în paralel cu lansatorul greu american SLS, al cărui prim zbor este prevăzut în 2018, pentru "dezvoltarea infrastructurii staţiei lunare", potrivit Roscosmos, care precizează că înfiinţarea acestei staţii orbitale nu va începe înainte de jumătatea anilor 2020. 

Spaţiul este unul dintre puţinele domenii de cooperare bilaterală care au rămas neafectate de tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia. Cele două ţări cooperează în special în cadrul ISS. Rusia a furnizat principalul modul al staţiei şi este în prezent singura ţară care dispune de un vehicul spaţial capabil să trimită pe orbită echipaje de astronauţi.

AGERPRES

×