Un monument al primului domnitor al Romaniei moderne, Alexandru Ioan Cuza, a fost dezvelit recent, in Bucuresti. Despre importanta acestuia ne-a vorbit prof. dr. Stelian Neagoe.
Romanii de dincolo si de dincoace de Milcov i-au incredintat destinele ingemanate, la 5 si 24 ianuarie 1859, urcandu-l pe tronurile reunite ale lui Stefan cel Mare si Mircea cel Batran si facand, astfel, din colonelul Alexandru Cuza - legendarul Print al Unirii.âMonstruoasa coalitie" i-a urzit detronarea in ceas nenorocit de noapte - la 11/12 februarie 1866. Hohenzolernii i-au luat locul pe tronul Romaniei si impreuna cu Bratienii, Rosettistii si Sturdzestii i-au regizat exilul si uitarea vreme de decenii.
Comunistii i-au folosit imaginea carismatica (in special Nicolae Ceausescu) spre a-si revendica politica prin istorie si ca fundal pentru chipul conducatorului.
Peste lespedea funerara de la Ruginoasa au asternut cu totii tacerea vinovata.
Abia la inceput de veac XX, inimi pioase de romani au facut posibila inaltarea statuii lui Cuza Voda la Iasi, opera monumentala a sculptorului italian Raffaello-Romanelli.
Craiovenii, ambitiosi si mandri de Domnitorul taranilor, au reusit la randul lor sa ridice in mijlocul Baniei statuia lui Cuza Voda, copie a celei de la Iasi.
Capitala tarii, ctitorita de providentialul Alexandru Ioan I Cuza, spala abia in anul de gratie 2004 rusinea de a nu fi imortalizat printr-o opera de arta monumentala figura intaiului si singurului Domnitor pamantean al Romaniei.
Monumentul lui Cuza Voda - opera a sculptorului Paul Vasilescu - a fost in sfarsit dezvelit in Dealul Mitropoliei de catre presedintele Romaniei, Ion Iliescu, in asistenta premierului Adrian Nastase, a patriarhului Teoctist. Un gest frumos care ii onoreaza, dar care totodata ne obliga sa ducem recursul in istorie pe mai departe, pana la acordarea numelui Printului Unirii unei artere principale din perimetrul Pietei Unirii, prin punerea bazelor muzeului in Casa Cuza Voda din Calea Victoriei Bucuresti si - de ce nu - a statornicirii istoricei date de 24 ianuarie ca una dintre zilele de sarbatoare ale romanilor.
Stelian Neagoe