x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Săbii, ţigări, pistoale şi politică

Săbii, ţigări, pistoale şi politică

de Mircea Opris    |    23 Iul 2011   •   21:00
Săbii, ţigări, pistoale şi politică
Update 21:30 - Inca doi suspecti de la Deta au fost prinsi

Doi suspecti in cazul de la Deta (Timis), in care fiii primarului din oras au fost implicati in conflictul izbucnit pe terasa unui bar din localitate, in urma caruia trei tineri au fost taiati cu o sabie, se afla in custodia politistilor. Acestia sunt audiati in prezent la sediul Politiei Deta. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Judetene Timis, Madalina Mezdrea, unul dintre cei doi barbati a fost descoperit de politisti la domiciliu in cursul zilei de duminica, iar cel de-al doilea s-a predat Politiei din Deta, ambii fiind audiati. (Daniel Ionascu)

Fiul cel mic a fost gasit acasa
Fiul cel mic al primarului din lo­ca­litatea Deta, Calin Roman, a fost gasit de politisti la locuinta sa din oras. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Timis, Madalina Mezdrea, politistii, in baza unui mandat de perchezitie, au intrat aseara in locuinta lui Calin Ro­man, din Deta, gasindu-l pe acesta in casa. Ea a precizat ca barba­tul urma sa fie dus la audieri la sediul Politiei Judetene Timis. Primarul din Deta, Petru Roman, a declarat pentru Mediafax ca ambii copii au avut “probleme cu dosare penale', iar Bogdan Ro­man, fiul cel mare, era cunoscut ca fiind o fire mai violenta si daca vor fi gasiti vinovati vor trebui sa raspunda pentru faptele lor.

Fiul primarului din orasul Deta, judetul Timis, Bogdan Daniel Roman, este cautat de Politia Timis dupa ce in noaptea de sambata spre duminica a injunghiat trei tineri pe o terasa din centrul localitatii. Rafuiala nu este prima de acest gen, fiul primarului fiind implicat si in alte scandaluri de acest gen. Atat una dintre victime cat si politistii de frontiera care locuiesc in zona spun ca agresorul cerea taxa de protectie traficantilor de tigari din zona Deta – Moravita.

Scandalul a izbucnit in noaptea de sambata spre duminica pe o terasa din centrul localitatii. In timpul altercatiei, Bogdan Daniel Roman, de 32 de ani, fiul primarului Petru Roman a scos un cutit si a injunghiat trei tineri. Martori oculari au declarat insa ca scadalul ar fi inceput cand una dintre victime, Stefan Alexandru a amenintat oamenii din discoteca cu un pistol. Doi dintre ei au ajuns la Spitalul Judetean din Timisoara, cu rani grave, iar al treilea a fost transportat la Spitalul din Deta. Un echipaj de Politie care se afla in apropierea terasei a intervenit in timpul scandalului, insa fiul primarului din Deta a reusit sa fuga, impreuna cu alti prieteni. El este cautat de lucratorii IJP din Timis, fiind puse echipaje si filtre inclusiv la intarile din Timisoara. Pe numele lui Daniel Roman a fost intocmit un dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri, vatamare corporala si portul fara drept in locuri publice a cutitului. Stefan Alexandru declara ca a fost batut aproximativ o ora de 20 de persoane, in fata discotecii, iar politistii si jandarmii aflati la fata locului nu au intervenit. Potrivit acestuia, grupul agresorilor era format din aproximativ 20 de persoane, printre care si baietii primarului din Deta, insa, adauga acesta, doar Bogdan Roman l-a lovit cu sabia. Fiul primarului din Deta a mai fost implicat in scandaluri, el fiind cunoscut in localitate ca o fire violenta. Si fratele lui a fost implicat in scandaluri. La finele anului trecut, el l-a batut cu bestialitate pe un membru PSD intr-un bar.Victima a avut nevoie de mai multe zile de ingrijiri medicale.

Ambii fii ai primarului din Deta au fost implicati in altercatia de pe terasa din centrul orasului si sunt cautati la aceasta ora. Ambii fii au avut mai multe dosare penale, insa Bogdan Roman, fiul cel mare al primarului, a scapat de fiecare data de cercetari, deoarece victimele si-au retras plangerile. Fiul cel mic, Calin Roman, este de asemenea cautat la aceasta ora de politisti. Totul a pornit de la faptul ca Bogdan Roman le-ar fi cerut celor trei suma de 5 mii de euro, taxa de protectie. Despre veniturile fratilor Roman se cunsoc destul de putine lucruri. In ultima declaratie de avere completata de primarul orasului Deta, in septembrie 2010, la rubrica venituri realizate de copiii sai, in varsta de 27, respectiv 32 de ani, Petru Roman nu a trecut nimic. De altfel, cei doi nu apar in nici o rubrica, nici in declaratia de avere si nici in cea de interese.

Primarul Petru Roman ar fi trebuit sa completeze o noua declaratie de avere si in 2011, dar aceasta nu se regaseste pe site-ul Primarie Deta. In realitate, fiul mai mic al primarului, Calin Roman, este angajat al statului, el lucrand la APIA Timis. In schimb, fratele mai mare, Bogdan, nu are un loc de munca. Mai multi oameni din zona spun ca el si grupul sau de prieteni, prezenti la scandalul din discoteca, cer taxa de protectie celor care se ocupa cu traficul ilegal de tigari dinspre Serbia. In schimb, reprezentantii Politiei de Frontiera Timis si ai Inspectoratului de Politie al Judetului Timis sustin ca Bogdan Roman nu figureaza in baza lor de date ca fiind traficant de tigari. In schimb, una dintre victime, Stefan Alexandru, a declarat ca Bogdan Roman se ocupa cu traficul de tigari. Acesta a mai adagat ca a facut plangere la Politie in acest sens. Mai mult, Stefan Alexandru a spus ca Bogdan Roman ascunde tigarile in cladirea Primariei Deta, iar politia din localitate nu face nimic.

In ceea ce priveste scandalul, o comisie de control a fost trimisa de Inspectoratul de Politie al Judetului Timis la Deta pentru a verifica daca politistii au intervenit pentru aplanarea conflictului dintre cele doua grupuri, dupa ce mai multe persoane care au declarat ca au asistat la altercatie au sustinut ca politistii nu au facut nimic pentru a calma spiritele. Asta si pentru ca unii martori sustin ca Stefan Alexandru a fluturat un pistol in dicoteca dar si pentru ca o sabie care se pare ca a fost folosita in altercatia de la terasa din centrul orasului Deta a fost descoperita de politisti in curtea unei case din localitate. Sabia a fost ridicata de politisti si va fi supusa unei expertize, care va dovedi daca a fost folosita in scandal.

Razboi pe tigari sau razboi politic
Din cauza celor doi fii, primarul PDL din Deta, Petru Roman a ajuns in atentia opiniei publice, la nivel national. Sustinut initial de catre Constantin Ostaficiuc, presedinte la PDL Timis, primarul s-a distantat in timp de liderul portocaliilor timiseni. El a intrat sub “aripa' deputatului PDL Gheorghe Ciobanu, Deta aflandu-se chiar in colegiul pe care Ciobanu il reprezinta ca si parlamentar. Deputatul PD-L de Timis, Gheorghe Ciobanu, a fost unul dintre cei mai influenti sefi ai Directiei Vamale. Numele sau a fost implicat in afacerile ilegale cu tigari si apare in mai multe interceptari facute de serviciile de informatii intre traficanti, politisti de frontiera si vamesi, partasi la traficul ilegal din Vama Moravita, dar si de pe Clisura Dunarii. Deputatul Ciobanu este supranumit si “Nasul', asta pentru ca a cununat nu mai putin de sase perechi de fini, toti lucratori vamali in Vama Moravita. Un alt “pui' al deputatului, caruia i-au ramas in grija treburile de la vama, este Gabriel Moldovan, instalat strategic pentru un timp ca sef la Directiei Regional-Vamale Timisoara, rotit apoi pe diverse posturi din sistem.

Surse din cadrul PDL Timis sustin ca altercatia de sambata pe duminica noaptea are un substrat politic, respectiv compromiterea primarului Petru Roman. Intriga pare trasa la indigo cu un incident similar petrecut in anul 2009. Lucian Torj, consilier local PSD din localitatea Biled, a fost retinut in 18 februarie 2009, dupa mai multe descinderi in forta ale mascatilor si jandarmilor. Acesta a fost acuzat ca ar fi condus o grupare cercetata pentru constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional, talharie, santaj, lipsire de libertate, tentativa de omor si proxenetism. Atunci, 11 persoane au fost arestate preventiv. Ulterior, in urma unui proces complicat, toti cei 11 au fost eliberati. Ulterior s-a dovedit ca substratul retinerii “clanului' Torj era o razbunare politica, menita sa ii discrediteze pe Constantin Glodeanu, presedinte al PSD Biled dar si pe fostul prefect Ion Raducanu, fost presedinte la PSD Timisoara, despre care in mod intentionat s-a afirmat ca ar fi ruda prin alianta cu Torj, lucru care ulterior s-a dovedit a fi complet neadevarat.

×
Subiecte în articol: special violente scandal deta judetul timis