x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sălaj / Criza economică a crescut numărul donatorilor de sânge

Sălaj / Criza economică a crescut numărul donatorilor de sânge

14 Iul 2009   •   00:00

Numărul donatorilor de sânge din Sălaj a ajuns la 3.000, în primele şase luni ale acestui an, faţă de un număr total de 3.500 de donatori înregistraţi la Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj pe tot parcusul lui 2008. Medicii spun că această creştere este urmare a crizei economice.



Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, Angela Badea, a declarat, astăzi, pentru Mediafax, că sporirea considerabilă a numărului de donatori, în prima jumătate a acestui an, este datorată campaniilor desfăşurate în judeţ, dar şi crizei economice, care îi determină pe oameni să doneze sânge în schimbul bonurilor valorice.

"În primele şase luni ale acestui an, am avut circa 3.000 de donatori, faţă de doar 3.500, cât am înregistrat în întreg anul trecut. Este o creştere considerabilă a numărului de donatori şi se datorează campaniilor ce au fost desfăşurate în acest sens, în judeţ, dar şi crizei economice, care îi face pe oameni să doneze sânge pentru a beneficia de bonurile valorice", a declarat Angela Badea.

Potrivit sursei citate, bonurile valorice de 57 de lei sunt un venit suplimentar la bugetul familiilor, permiţând achiziţionarea de alimente, lucru care contează pentru familiile cu situaţii materiale precare.

În medie, Centrul de Trasfuzie Sanguină Sălaj are 19-20 de donatori zilnic, cantitatea de sânge recoltată de unitatea medicală respectivă permiţând alimentarea cu unităţi de sânge şi plasmă atât a spitalelor din Sălaj, cât şi a celor din Cluj şi Târgu Mureş, care au spitalizaţi pacienţi sălăjeni.

"Nu avem probleme cu stocul de sânge, putem alimenta şi spitalele din Sălaj şi trimitem de două ori pe lună cantităţi de sânge şi plasmă la spitalele din Cluj şi Târgu Mureş, unde sunt internaţi pacienţi de-ai noştri. Uneori, trimitem sânge în aceste oraşe pe liste nominalizate, pentru anumiţi bolnavi din Sălaj, iar alteori trimitem pentru stocul de sânge al unităţilor spitaliceşti respective", a declarat Angela Badea.

Potrivit acestuia, sângele donatorilor este folosit atât în secţiile de Chirurgie, cât şi în secţiile de Ortopepie, Pediatrie, Boli Interne, în special pentru corectarea anemiilor.

Cantitatea de sânge recoltată la o donare este de 400 de mililitri şi se reface în interval de o lună.

×
Subiecte în articol: observator sănge sălaj