x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvatorii francezi, uluiţi de accidentul autocarului românesc

Salvatorii francezi, uluiţi de accidentul autocarului românesc

de Irina Cristea    |    05 Sep 2012   •   20:17

O tragedie fara precedent. Asa vorbesc autoritatile locale din regiunea Var despre teribilul accident in care zeci de romani au fost raniti dupa ce autocarul cu care se indreptau spre Romania s-a rasturnat pe o autostrada din apropiere de Marsilia. Consulul onorofic al Romaniei la Nisa, Stefan de Fay, a povestit, pentru Jurnalul National, cum s-au mobilizat autoritatile locale, care este situatia ranitilor care inca sunt internati la spitalele din regiune si cum incearca autoritatile romane sa le vina in ajutor.

Trei spitale in apropiere de Nisa, trei in zona orasului Toulon si alte trei la Marsilia. E turul de forta pe care consulii Romaniei la Paris, Marsilia si Nisa il fac zi de zi pentru a sti cu exactitate care este situatia fiecarui roman implicat in accidentul de duminica dimineata. De la traduceri, la intermedierea unor reuniuni de familie si chiar la gazduirea temporara a unor rude ale ranitilor, ei se straduiesc sa rezolve problemele oamenilor. Iar aducerea impreuna a unor familii pe care tragedia le-a fortat sa se desparta este una dintre prioritati, explica Stefan de Fray. "De exemplu, am reusit ca un baietel care are 10 ani sa fie transportat de la spitalul de la Frejus la spitalul din Draguignan, unde sunt sora si fratele lui. In curand va veni si mama in acelasi spital, chiar in aceeasi camera, ca sa fie regrupati. Aproape toti pot fi externati deja, in afara de mama, care a fost operata, avea o mica problema la picior. Pe baiat am vrut sa il duc eu cu masina, dar directoarea spitalului mi-a explicat ca nu e voie, ca trebuie avut, totusi, grija, si va ajunge cu o masina speciala'.

Nu toate familiile se gasesc in aceeasi situatie fericita. Parintii bebelusului care a facut stop cardiac in urma accidentului se afla, fiecare, la alt spital. Au fost operati imediat ce au ajuns in grija medicilor, asa ca nu li s-a putut spune ce s-a intamplat cu fetita, aflata la morga spitalului din Frejus. "Ei insisi au avut traume. Au fost atinsi destul de grav in accident si au fost in blocul operator, complet adormiti, nu li se putea vorbi', a explicat consulul.

La Frejus se afla si un alt pacient care necesita suraveghere medicala de durata. "Este o persoana cu soldul deplasat. I s-a pus la loc, dar trebuie sa stea in repaus 21 de zile, dar probabil va fi dusa in Romania si va sta in repaus la un spital din zona Sucevei', ne-a explicat oficialul roman. Femeia are, totusi, un moral bun. Ca de altfel toti romanii cu care consulul a stat de vorba. "Oamenii au reactionat curajos, fara panica. Desigur, cu regrete fata de ce s-a petrecut, dar pozitivi si de o seninatate impresionanta. Toti au spus ca asta e, ca o sa se termine si ne-au rugat sa vedem ce se poate face sa fie din nou cu sotul, cu sotia, cu copiii si asa mai departe. De altfel, un baietel pe care l-am vizitat la spitalul de copii de la Nisa mi-a spus ceva absolut senzational. Mi-a spus: . Reactie, replica de baietel de sapte ani. Eu zic jos palaria'.

Accidentul nu a fost un soc doar pentru cei care au avut direct de suferit, ci si pentru autoritatile locale. A fost o situatie fara precedent. Iar echipele de salvare – cu 9 elicoptere, 30 de ambulante si 120 de pompieri, se mai mobilizasera astfel doar la exercitii si antrenamente. Si niciodata in numar atat de mare, spune consulul onorific la Nisa. "Va citez exact replica unui membru al echipei de salvare, dupa accident. Mi-a spus ca nu a vazut asa ceva in toti cei 15 ani de cariera. Si nici eu nu am pomenit ceva de o asemenea gravitate in regiune. Dar autoritatile s-au mobilizat exemplar. Au fost extraordinari. Merita si o adresa, o scrisoare de multumire din partea Bucurestiului. Si medicii s-au mobilizat extraordinar. Iar in fiecare spital a existat cel putin un medic sau asistenti romani care au ajutat la comunicarea cu ranitii. Va spun, s-au facut eforturi extraordinare. Fiecare dintre cei trei copii care au ajuns la spitalul din Nisa a fost adus cu elicopterul. A fost un elicopter pentru fiecare dintre ei. Si, ca amanunt de culoare, heliportul spitalului a redevenit functional datorita Angelinei Jolie. Ea a nascut aici si, inainte, a finantat repunerea in functiune a heliportului', ne-a spus Stefan de Fay.

Chiar daca vorbim despre o adevarata tragedie, se poate spune ca pasagerii autocarului au avut si ceva noroc. "Marele noroc a fost ca a rezistat carcasa autobuzului, ca nu a cedat in urma impactului, ca nu s-a strivit. Ar fi fost mult, mult mai grav. De asemenea, a fost bine ca nu s-a produs niciun incendiu', crede Stefan de Fay.

Pana la sfarsitul saptamanii, cei mai multi dintre romani vor fi externati din spitalele unde se afla si vor ajunge in tara. Fie cu autocarul, fie adusi de rude, fie cu zboruri speciale.

×
Subiecte în articol: romania accident franta autocar