Azi, 3 martie 2014, la sediul Unversităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti – UNEFS a demarat proiectul „Şanse egale la evaluări ale stării de sănătate pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale”. Acest proiect este susţinut de Fundaţia United Way România cu sprijinul Fundaţiei Special Olympics din România şi UNEFS.
United Way Romania este o fundaţie românească independentă afiliată la United Way Worldwide şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunitate prin încurajarea donaţiilor şi a voluntariatului, pentru ca toată lumea să aibă şanse egale la educaţie, sănătate şi un venit decent. Fundaţia Special Olympics din România este parte a mişcării sportive internaţionale Special Olympics şi contribuie la integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, oferindu-le şansa de a-şi descoperi şi dezvolta potenţialul şi calităţile sportive.
Participanţii au putut să experimenteze diverse discipline sportive şi să îşi dea seama atât ei, cât şi familia, de importanţa practicării sportului. Competiţia sportivă va fi organizată cu sprijinul profesorilor şi studenţilor de la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. 100 de copii şi tineri din Bucureşti, Voluntari, Bragadiru, Pantelimon şi Popeşti-Leordeni au fost implicaţi în acest proiect care a constat în activităţi sportive (gimnastică, badminton, baschet şi bocce) şi evaluare a stării de sănătate a celor care au participat (screening stomatologic, ORL, sănătatea picioarelor, mobilitate şi flexibilitate, dar şi informaţii despre starea generală de sănătate).
În urma evaluărilor realizate de medici şi studenţi voluntari de la Universitatea de Medicină si Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Medicină Dentară „Carol Davila” şi Facultatea de Kinetoterapie din cadrul UNEFS Bucureşti, au fost făcute recomandări medicale. Special Olympics România şi-a propus să îmbunătăţească monitorizarea sportivilor participanţi la evaluări prin intermediul iniţiativei Mobile4Good, susţinută de Fundaţia Vodafone România. Monitorizarea, o inovaţie pentru România, constă în modalitatea de înregistrare digitală a datelor şi în generarea unui lanţ de mesaje de avertizare pe telefon care să le reamintească sportivilor recomandările.