x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ŞANTAJ MEDICAL CU IZ POLITIC / Clinica din fundu’ curţii

ŞANTAJ MEDICAL CU IZ POLITIC / Clinica din fundu’ curţii

de Mircea Opris    |    25 Noi 2008   •   00:00
ŞANTAJ MEDICAL CU IZ POLITIC / Clinica din fundu’ curţii

Şeful Casei de Asigurări de Sănătate  Timiş, medicul Horia Cristian, vrea să blocheze în instanţă finalizarea unui modern spital privat pe motiv că parcarea clinicii se învecinează 1,5 m cu fundul grădinii lui.



Un om de afaceri şi mai mulţi medici, printre care şi reputatul plastician Tiberiu Bratu şi ginecologul Constantin Olaru, au decis să construiască o clinică privată în Timişoara. Investiţia se ridică la 4.000.000 de euro şi este aproape finalizată. Are 40 de paturi, săli de proiecţie live a operaţiilor pentru studenţi, patru blocuri operatorii, utilităţi de ultimă oră, sală de naşteri subacvatice. În plus, are şi toate acordurile legale din partea Primăriei, a Inspectoratului în construcţii, a celui de Sănătate publică precum şi acordul vecinilor, cu excepţia unuia: preşedintele CAS Timiş, Horia Cristian.  Grădina casei lui se învecinează cu parcarea din spatele viitoarei clinici.

Mihai Petrăchioiu, managerul firmei constructoare, susţine că medicul i-a cerut 120.000 de euro pentru a-şi da acordul de vecinătate şi a făcut diverse presiuni pentru a stopa construcţia clinicii de pe strada Franyo Zoltan .

Demersurile pentru construcţie au demarat în 2006, însă imediat medicul Cristian a încercat să oprească investiţia. "A fost de mai multe ori la Direcţia de Urbanism şi ne-a acuzat că autorizaţiile pe care le-am emis sunt ilegale şi că el ne va arăta că va demola clinica. A făcut scandal aici, în primărie, şi a cerut să se sisteze toate lucrările, pentru că el nu şi-a dat acordul", ne-a declarat un angajat al primăriei. Ulterior a încercat să o intimideze şi pe Viorica Dumitru, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică: "M-a ameninţat pe motiv că am dat avizul sanitar pentru construcţia clinicii. Mi-a zis că acest spital nu va funcţiona cât timp va trăi el. Avizul este perfect legal, e o investiţie care respectă toate normele de biosecuritate. Casa în care locuieşte Horia Cristian, şi în care mai stau trei familii, e la mare distanţă de clinică. Doar el a făcut scandal".

Un alt episod furtunos s-a consumat în biroul fostului viceprimar al Timişoarei, Dorel Borza, căruia doctorul i-a cerut să stopeze lucrările. "A intrat peste mine în birou şi mi-a cerut să anulez autorizaţia dată de primărie. Nu aveam cum să anulez un act legal. A fost şi la Direcţia de Urbanism, unde i-a ameninţat pe angajaţii primăriei că îi arestează pentru că au eliberat acte nelegale", a spus Borza.

ŞI DĂ-I, ŞI LUPTĂ!
Petrăchioiu a încercat o împăcare: "Ne-am întâlnit la Horia Cristian acasă. Mi-a zis că are un apartament pe care eu să i-l vând cu 350.000 de euro sau să găsesc un cumpărător. Mi-a zis că dacă nu iau apartamentul, să îi dau bani pentru acceptul lui. Mi-a sugerat 120.000 de euro sau o casă la Dumbrăviţa şi îmi dă la notar acordul de vecinătate. I-am oferit 5.000 de euro. Mi-a zis, că nu mai are ce discuta cu mine". După câteva luni, Horia Cristian a trimis un individ să îi ceară lui Petrăchioiu cei 120.000 de euro, dar acesta a refuzat. "Domnul Petrăchioiu poate să afirme că eu i-am cerut 120.000 de euro. Sunt sigur că m-a înregistrat, dar am şi eu înregistrări. Mă voi lupta pentru ca această clinică să nu funcţioneze. Eu îmi apăr proprietatea. Nu este adevărat că am trimis un intermediar. Nu fac astfel de lucruri prin intermediari!", a declarat medicul.

În urmă cu o săptămână el a cerut judecătorilor să anuleze toate actele şi autorizaţiile emise pentru clinică. Medicul luptător Cristian candidează pentru un loc de deputat de Timiş din partea Partidului Naţional Liberal.

×
Subiecte în articol: observator