Liderul de sindicat din minerit şi energie, Marin Condescu, numit şi „agentul electoral” al preşedintelui Traian Băsescu, se bucură în continuare de imunitatea pe care i-o conferă umbra şefului statului. Se împlineşte aproape luna de când jurnaliştii din presa gorjeană au probat, cu înscrisuri, că sindicalistul Condescu a minţit atunci când a declarat că averea sa se ridică doar la 100.000 de euro, iar inspectorii de integritate nici măcar nu s-au făcut că lucrează. Subiectul a trecut neobservat doar pentru că se ştie că printre sindicaliştii preferaţi de Traian Băsescu este „intangibilul” Condescu.
Neprogramarea echipei de fotbal Pandurii Târgu-Jiu la meciul cu Oţelul Galaţi, urmare a unei datorii de 470.000 de euro pe care clubul din Oltenia o avea către Dinamo Bucureşti, a creat mare vâlvă în domeniul sportiv în luna februarie a acestui an. Pe tot parcursul anului trecut, sindicalistul Marin Condescu, omul care se ocupă şi de Pandurii Târgu-Jiu, a refuzat sistematic plata acestei datorii, preferând să se adreseze unor foruri ale Federaţiei sau instanţelor de judecată, în loc să achite. Presat de media şi de neprogramare, Condescu s-a răzgândit brusc, dezvăluind în 3 martie, la o conferinţă de presă, faptul că a achitat întreaga sumă datorată dinamoviştilor, iar banii provin dintr-un împrumut personal făcut la Raiffeisen Bank, sumă cu care a împrumutat mai departe clubul.
Curioşi să vadă cum a putut o persoană fizică să se împrumute de la o bancă peste noapte, jurnaliştii l-au presat cu astfel de întrebări pe Condescu, mai ales că acesta declarase că deţine o avere a cărei valoare nu depăşeşte 100.000 de euro, iar suma împrumutată fiind de patru ori mai mare. N-a răspuns unei astfel de întrebări, însă un ziar de investigaţii online a arătat filiera prin care Condescu a ajuns să crediteze clubul Pandurii. Astfel, documente din Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare relevă faptul că la începutul lunii februarie soţia lui Marin Condescu a achiziţionat, de la Fondul Deschis de Investiţii Raiffeisen Euro Plus, un număr de acţiuni.
Pentru aceste acţiuni, Ecaterina Condescu, soţia liderului de sindicat, care nu a lucrat niciodată şi nu a avut vreo afacere, a plătit nici mai mult, nici mai puţin decât 800.000 de euro. Cu aceste acţiuni, conform documentelor bancare, Marin Condescu a girat cei 400.000 de euro împrumutaţi la câteva zile după aceea.
În repetate rânduri sindicalistul a declarat că toată averea sa nu este mai mare de 100.000 de euro. Nu a avut vreodată firme, iar salariul său este de 6.500 de lei. În aceste condiţii, cum a fost posibil ca un om cu un asemenea câştig să posede 800.000 de euro? Cu atât mai puţin soţia acestuia, care s-a ocupat permanent de lucrurile casnice.
Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, adoptată în septembrie 2010, spune că liderii sindicali sunt obligaţi să îşi facă publice declaraţiile de avere. Termenul-limită până la care Marin Condescu era obligat să îşi facă publică averea a fost 3 noiembrie 2010. Pe Condescu nu l-a interest acest lucru şi nu a păţit nimic, deşi legea prevede sancţiuni drastice. Tot în nenumărate rânduri, sindicalistul de la Gorj a declarat că el a făcut doi preşedinţi: Mircea Sandu şi Traian Băsescu. Reamintim, pentru fotbalul lui Condescu, complexurile energetice şi SNLO sunt obligate în fiecare an să „doneze” aproximativ 3 milioane de euro, iar fiecare din cei aproape 20.000 de angajaţi de la aceste entităţi trebuie să cotizeze cu un procent din salariul lunar. Asta în condiţiile în care SNLO anunţa în 2010 datorii de 420 milioane de lei, iar Complexul Turceni declara pierderi financiare de 60 milioane de lei. Ca sindicalist, Marin Condescu a avut multe discuţii cu administraţia SNLO şi a complexurilor energetice. Majoritatea s-au rezumat la banii pentru fotbal. „Singurele discuţii pe care le aveam cu Condescu erau când cerea bani. I-am dat şi eu un milion de lei sponsorizare, după care am refuzat. Rezultatul a fost un anunţ al dânsului în presă că în curând voi fi schimbat”, a declarat fostul director al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel.
Marin Condescu a condus, alături de Ionel Manţog, campania PDL pentru alegerea preşedintelui Traian Băsescu la Gorj, organizându-i vizitele şi comunicându-le minerilor cum să voteze.
De mai bine de-o lună Condescu tace. Nu a dat nici o explicaţie, în tot acest timp dispărând aproape complet din viaţa publică. Nici o instituţie a statului nu s-a sesizat.