x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Saramura de la Ocnele Mari a ajuns în Olt!

Saramura de la Ocnele Mari a ajuns în Olt!

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Aug 2009   •   00:00

O cantitate de 500 de metri cubi de saramură, din zona salinei prăbuşite la Ocnele Mari, s-a scurs duminică, în râul Olt, dar deversarea s-a întrerupt, a declarat şeful Direcţiei Apele Române Olt, Ion Matei. "Nu este vorba de o cantitate care să pună probleme, ci de o cantitate mică de saramură care s-a deversat în râul Olt şi nu se pune problema de poluare. Când veţi vedea peştii cu burta în sus, atunci se poate vorbi de o poluare a râului Olt. (...) Luăm probe din şase în şase ore, iar rezultatele arată că totul este bine", a explicat Ion Matei, citat de Agerpres.



Duminică dimineaţă, o vană s-a defectat, iar o cantitate de saramură s-a deversat prin Pârâul Sărat în râul Olt. Specialiştii afirmă că este vorba de o cantitate de 500 de metri cubi de saramură care s-a deversat peste stăvilarul decantorului, neputând fi preluată de staţia de pompare.

A fost convocat Grupul de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a stabilit măsuri pentru remedierea situaţiei. Astfel, s-a decis ca în maxim 48 de ore, vana defectă să fie repusă în funcţiune, iar în paralel să se identifice în regim de urgenţă o soluţie de sifonare a saramurii din lacul craterului din câmpul II, cu deversare directă în acumularea nouă de pe Pârâul Sărat. "Grupul de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţa monitorizează permanent situaţia, necreându-se probleme care să pună în pericol activitatea economică şi socială din zonă", a afirmat prefectul judeţului Vâlcea, Remus Grigorescu.

Tavanul salinei din câmpul I de sonde de la Ocnele Mari s-a prăbuşit forţat pe 8 august. Întreg procesul tehnologic s-a desfăşurat până acum în parametrii şi după scenariul proiectului realizat de echipa de geologi condusă de profesorul Florin Zamfirescu. Defecţiunea uneia dintre vane şi deversarea de saramură în râul Olat ar fi prima problemă neprevăzută.

În prezent, codul roşu se menţine la Ocnele Mari, iar suprafaţa de rupere a craterului a ajuns la 16.500 de metri pătraţi.

×
Subiecte în articol: observator