x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şase din cei opt mineri răniţi aduşi la Bucureşti sunt în stare critică

Şase din cei opt mineri răniţi aduşi la Bucureşti sunt în stare critică

16 Noi 2008   •   00:00

Două explozii au avut loc, sâmbătă, în mina Petrila, în urma cărora 12 mineri şi salvatori au murit şi alte 13 persoane au fost rănite.






Operaţiunile de scoatere a trupurilor celor opt mineri morţi din subteranul minei Petrila au fost sistate sâmbătă seară, pentru 48 de ore.

Patru mineri salvatori care au murit în a doua explozie de la mina Petrila au fost scoşi din subteran, sâmbătă seară, de ultima echipă de mineri salvatori care coborâse în mină.

Doi din cei trei mineri răniţi aduşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală au arsuri grave şi vor fi băgaţi în operaţie după finalizarea investigaţiilor, a declarat purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, medicul Bogdan Opriţa.

Cel de-al treilea rănit adus la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală are arsuri pe o suprafaţă foarte mică din corp şi o fractură la braţul drept, acesta fiind ţinut sub supraveghere, a mai spus medicul Bogdan Opriţa.

Opt din cei 13 răniţi în cele două explozii de la mina Petrila au fost aduşi, duminică dimineaţă, în jurul orei 10.00, în Capitală, cinci fiind internaţi la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi alţi trei la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Şase din cei opt răniţi în exploziile de la mina Petrila au fost aduşi la spitalele din Capitală în stare critică, cu leziuni ale căilor respiratorii şi pentru care a fost necesară ventilaţia mecanică, a declarat, duminică, la Spitalul de Arşi, medicul coordonator al SMURD Mureş, Cristian Boeriu.

Boeriu a precizat că patru dintre aceştia se află la Spitalul de Arşi în stare critică, cu arsuri de căi aeriene superioare şi pentru care a fost necesară protezarea respiratorie, cel de-al cincilea adus la această unitate sanitară având arsuri de gradele I şi II.

Din cei trei mineri răniţi duşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, doi sunt în stare gravă, cu protezare respiratorie şi care au necesitat ventilaţie mecanică, iar al treilea are arsuri pe 5-7 la sută din suprafaţa corpului, dar are o fractură deschisă de braţ drept, a mai spus medicul şef Cristian Boeriu. Minerul care a suferit o fractură de braţ drept a fost operat, sâmbătă, la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, fiind adus la Bucureşti pentru a evita riscul apariţiei unor complicaţii.

Coordonatorul Serviciului SMURD Târgu Mureş a mai spus că cei opt răniţi în exploziile de sâmbătă de la mina Petrila au fost stabili din punct de vedere hemodinamic pe toată durata transportului de la Petroşani spre Capitală.

La Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală a venit şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a declarat că starea minerilor răniţi în exploziile de la Petrila este stabilă şi nu s-a schimbat faţă de seara precedentă, iar medicii de la Spitalul de Arşi din Capitală sunt pregătiţi pentru a acorda îngrijiri celor cinci răniţi.

Eugen Nicolăescu a spus că răniţii vor trece printr-o etapă de evaluare, iar apoi, în funcţie de rezultatele acestei etape şi în funcţie de fişa medicală a fiecăruia din cei cinci răniţi, vor fi făcute intervenţiile necesare.

Ministrul a precizat că sunt pregătite cinci paturi şi că mulţi angajaţi ai Spitalului de Arşi au venit de acasă special pentru acest caz excepţional.

Potrivit lui Nicolăescu, directorul Spitalului de Arşi va remite, la ora 14.00, un comunicat de presă prin care va detalia starea fiecăruia din cei cinci mineri aduşi la această unitate sanitară.

Alţi cinci răniţi în cele două explozii de la mina Petrila au rămas la Spitalul din Petroşani.

×