x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şase romăni contra incălzirii globale

Şase romăni contra incălzirii globale

de Alexandru Nastase    |    15 Iun 2007   •   00:00
Şase romăni contra incălzirii globale
Sursa foto: MAURICIO LIMA/

Romănia are la Ministerul Mediului un departament pentru problematica schimbărilor climatice. Are 12 posturi, dar in momentul de faţă acolo lucrează doar şase persoane.

Subiectul incălzirii globale ţine anul acesta prima pagină a ziarelor din lumea intreagă, iar deciziile politice pentru luarea unor măsuri se intensifică. Marii poluatori, Statele Unite ale Americii, China şi India, au urmat exemplul Uniunii Europene şi au anunţat, la răndul lor, acţiuni impotriva emisiilor de gaze cu efect de seră, măsuri pentru conservarea energiei electrice şi utilizarea energiei electrice provenite din resurse regenerabile. Pusă in faţa consecinţelor incălzirii globale (seceta de la inceputul anilor 2000 şi inundaţiile din 2005 şi 2006), Romănia incearcă să ţină şi ea pasul cu lupta impotriva schimbărilor climatice. Autorităţile au creat in urmă cu aproximativ doi ani şi jumătate un Departament in cadrul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile care să se ocupe strict de problematica incălzirii globale şi a măsurilor pe care ţara noastră trebuie să le ia pentru reducerea efectelor.


LEGISLAŢIE ARMONIZATĂ. Deşi funcţionează de la inceputul mandatului actualului guvern, activitatea departamentului nu este incă vizibilă, după cum recunoaşte chiar cea care il coordonează, Dumitra Mereuţă. In momentul de faţă, ţara noastră are o strategie de luptă impotriva incălzirii globale, insă documentul are doar 41 de pagini. "Intenţionăm ca pănă la sfărşitul acestui an să eleborăm Planul naţional privind schimbările climatice, un document coerent cu măsuri pe care trebuie să le luăm pentru a evita efectele incălzirii globale. Romănia ştie ce are de făcut in acest domeniu. In 1994 am ratificat Convenţia de la Rio, iar in 2001 protocolul de la Kyoto, am semnat şi alte convenţii internaţionale. Suntem pe drumul cel bun", spune Dumitra Mereuţă. Romănia trebuie să reducă volumul de gaze cu efect de emis in atmosferă cu 8% faţă de anul 1989. "Noi ne-am cam făcut treaba, pentru că mare parte din fabricile şi uzinele din Romănia s-au inchis, aşa că obiectivul s-a indeplinit de la sine. Nu se ştie insă in momentul de faţă căt va costa acest proces", mai spune Dumitra Mereuţă.


Colaborare

Marea Britanie şi Romănia trebuie să colaboreze in chestiunea incălzirii globale, intrucăt aceasta este o problemă globală, pentru care nu există soluţii naţionale, a declarat ambasadorul britanic la Bucureşti, Robin Barnett, la o conferinţă pe tema schimbărilor climatice. Ambasadorul a mai spus că Marea Britanie poate ajuta Romănia printr-un schimb de informaţii şi experienţă. "Romănia are un rol important in regiune, pentru că are relaţii bune cu ţările vecine şi vrea să dezvolte strategia impotriva incălzirii globale. Sper să putem colabora cu toţii in această chestiune: presă, guvern, societate civilă, oameni simpli", a declarat ambasadorul.

×
Subiecte în articol: verde! romania globale incălzirii