x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SATUL FRANCEZ - Socoteala din târg nu-i cea de-acasă

SATUL FRANCEZ - Socoteala din târg nu-i cea de-acasă

de Iulia Barbu    |    18 Oct 2008   •   00:00
SATUL FRANCEZ - Socoteala din târg nu-i cea de-acasă

În Bucureşti se construieşte mult şi prost. Chiar lângă Satul Francez, un investitor "cu viziune" a ridicat trei blocuri. Nu s-a gândit la căile de acces sau la locurile de parcare. S-a gândit însă cum să fenteze autorizaţia de construcţie, ridicând mai multe etaje decât avea în PUZ.



În Bucureşti se construieşte mult şi prost. Chiar lângă Satul Francez, un investitor "cu viziune" a ridicat trei blocuri. Nu s-a gândit la căile de acces sau la locurile de parcare. S-a gândit însă cum să fenteze autorizaţia de construcţie, ridicând mai multe etaje decât avea în PUZ.

Câţiva proprietari nemulţumiţi ne-au trimis la redacţie un memoriu în care povestesc tot ce se întâmplă nelegal într-un bloc din Satul Francez, amplasat pe Strada Virgil Madgearu nr 22. Noii proprietari s-au trezit că şi-au cumpărat apartamente ce nu se prea regăsesc în planul iniţial şi în avizele ce au stat la baza ridicării blocului şi a căror împărţire interioară diferă de la etaj la etaj.

"Apartamentul pe care l-am cumpărat eu se găsea în planul blocului cu un etaj mai jos. Astfel, m-am pomenit că stau cu un etaj mai sus. Am văzut schimbarea în momentul în care am primit contractul final al apartamentului", explică una dintre locatare.

În dulcele stil românesc, al auto­rizaţiilor de construcţii apărute peste noapte, blocul din Strada Madgearu a primit aviz pentru un P+4 şi un etaj cinci retras. Toate etajele au fost însă devansate. Investitorul a gândit româneşte: mai multe apartamente, mai mulţi bani. Subsolul blocului a devenit etaj locuibil şi a fost împărţit astfel încât să ofere spaţii unor apartamente care iniţial nu existau.

La fel şi parcarea, care din subterană a devenit parţial supraterană. A fost îngrădită, şi locatarii înştiinţaţi: "Parcare privată". "Am înţeles că vor să vândă un loc de parcare cu 20.000 de euro. Or, în planul de predare, locul acesta apărea drept spaţiu care revenea fiecărui locatar, în cotă indiviză", precizează preşedintele asociaţiei de proprietari ai imobilului din Strada Virgil Madgearu.

La fel s-a întâmplat şi cu terasa blocului. Pe aceasta a apărut un penthouse de toată frumuseţea, care se pare că nu a fost vândut, întrucât el practic nu există, aşa cum nu există nici autorizaţie. În acelaşi mod, spun oamenii, tot fără autorizaţii, a apărut şi la subsol un magazin ce se alimentează de la reţeaua electrică a blocului. "La noi, aici, este ca la nimeni. Vin toţi muncitorii din zonă să cumpere. Parcă ne-am fi mutat într-o piaţă. Or, în locul în care se găseşte acest magazin dubios ar fi trebuit să fie altceva, cum ar fi spre exemplu centrala blocului care se găseşte neproteajată la buna vedere a oricărui om. Acest lucru nu mi se pare deloc normal şi mai puţin sigur", relatează speriată o femeie.

FACTURI GENEROASE
Locatarii blocului nu au reuşit să intre în posesia cărţii de imobil, documentul "de naştere" al blocului. Camerele tehnice prin care trec ţevile de gaze nu au aerisire. "Dacă Distrigaz ar vedea cum sunt proiectate aceste camere şi cât de tare miroase a gaze ar închide furnizarea", precizează locatarii în memoriul lor. Din câte au observat, aerisirea acestor camere a fost blocată tocmai de penthouse, construit fără autorizaţie pe terasa blocului. "Să nu mai vorbim de sumele ridicate care ne vin de la Electrica. Vă daţi seama, dacă au fost aprobate 24 de apartamente şi acum sunt 29… Nu ştim care cum e racordat şi ce se întâmplă cu fiecare apartament care nu era prevăzut în proiect", se mai specifică în memoriu.

Cum cele trei blocuri construite de acelaşi investitor sunt destul de înghestuite, dimineaţa este o adevărată provocare să ieşi cu maşina în strada principală. Între timp, încă o bucată de teren a fost retrocedată, fapt ce a făcut ca locatarii să folosească o singură cale de acces. Pentru ca situaţia să fie şi mai dificilă, administratora a dispărut cu bani cu tot. Oamenii sunt îngroziţi de problemele de care au dat în blocul pentru care au plătit sume frumoase.

×
Subiecte în articol: observator blocului