x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Satul romanesc - Paine si sarmale in Parcul National

Satul romanesc - Paine si sarmale in Parcul National

de Monica C. Andrei    |    16 Sep 2005   •   00:00
Satul romanesc - Paine si sarmale in Parcul National

Mirosul de sarmale si paine va "parfuma" in acest week-end Parcul National. Primaria Sectorului 2 va organiza a V-a editie a Targului de Paine. Bucurestenii sunt invitati in "Satul painii", aflat la zi de sarbatoare. Nu vor lipsi nici de data asta cuptoarele de paine ce vor coace paine framantata de tarani veniti din toate zonele tarii (vor fi patru cuptoare fixe, reconstituite dupa cele traditionale din diverse zone ale tarii - Muntenia, Moldova, Maramures, sase vetre de foc, sase testuri, in care vor fi facute diverse tipuri de paine: din faina, din malai, cu cartofi, colaci, turte, paine de test). La loc de cinste vor fi sarmalele, placinta cu branza, varzarile - placintele cu varza, placinte crete - cu smantana, cozonaci, precum si alte produse de patiserie traditionala.

"In toate sarbatorile noastre, painea este hrana de suflet, fiind prezenta la toate sarbatorile importante din viata omului: nastere - nunta - moarte. Vor fi doua zile de sarbatoare. Bucurestenii care vor sa vada satul autentic romanesc cu obiceiurile si traditiile lui sunt invitati in Parcul National", ne-a spus Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2.

Peste 200 de mesteri populari vor aduce cu ei mestesuguri vechi de sute de ani, transmise din generatie in generatie (ceramica, cioplituri in lemn, icoane pe lemn si sticla, impletituri in papura, tesaturi, covoare, oua incondeiate si costume populare).

NUNTA CA-N POVESTI. Ca zilele sa fie frumoase, targul se va deschide cu o nunta traditionala romaneasca, alaiul sosind la fata locului calare pe cai, fiind intampinat asa cum este traditia: cu paine, vin si cu muzica populara. De asemenea, vor fi organizate expozitii avand ca punct central spiritul poporului roman, definit prin simbolurile sale de baza: satul, painea si icoana: "Drumul Painii" - expozitie care prezinta legatura intre viata omului si paine, istoricul cuptoarelor traditionale, demonstratii practice, realizata de specialistii Muzeului Judetean de Etnografie Olt, "Satul romanesc - linistit, inainte de potop" - expozitie documentara despre satul romanesc traditional si obiceiurile cotidiene ale taranilor, realizata de Muzeul National al Agriculturii din Slobozia si "Icoana" - expozitie de pictura a unei tinere artiste, Oana Maria Manta. Obiceiurilor din diverse zone ale tarii legate de paine li se vor alatura si traditiile minoritatilor (maghiari, germani, rromi, turci, tatari, rusi lipoveni, evrei). Deschiderea oficiala a Targului de Paine va avea loc maine, de la ora 12:00.

×
Subiecte în articol: observator satul paine