x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Ambasada Danemarcei acuza trucarea licitatiilor

Scandal - Ambasada Danemarcei acuza trucarea licitatiilor

16 Feb 2005   •   00:00

Ambasada Regala a Danemarcei din Romania sustine ca licitatia privind inregistrarea si identificarea ovinelor a fost trucata anul trecut.

In centrul scandalului se afla contractul incheiat in luna iulie 2004 intre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si Pentru Siguranta Alimentatiei si consortiul format din compania romana IQ Management si compania nemteasca Caisley. Valoarea estimativa a contractului se ridica la aproximativ 500 miliarde de lei. Licitatia a fost castigata de Caisley si IQ Management. Compania daneza Daploma International a contestat in Justitie felul in care s-a desfasurat licitatia, intr-unul dintre procese solicitand anularea contractului cu IQ Management, iar in cel de-al doilea, suspendarea contractului pana la pronuntarea unei sentinte in primul proces.

NEREGULI. Ambasada daneza aduce argumente solide pentru a-si sustine afirmatiile. Potrivit institutiei, consortiul romano-danez a prezentat cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere financiar. "Comisia de evaluare a ofertelor, constituita de Autoritatea Veterinara, a incercat, printr-o serie de tertipuri, sa conteste in mod artificial calculul pretului oferit de consortiul danezo-roman", se precizeaza in comunicatul de presa emis de ambasada. O alta neregula semnalata de ambasada se refera la faptul ca pentru cea de-a doua identificare trebuia sa se organizeze o alta licitatie. Autoritatea a preferat in schimb sa prevada ca vor fi incheiate acte aditionale, aceasta insemnand ca a doua licitatie va fi derulata cu acelasi consortiu, format din Caisley si IQ Management. "In opinia mea, licitatia s-a desfasurat corect. Compania daneza a pierdut, este logic sa fie nemultumiti, dar exagereaza cu presiunile, efectuate in mass-media, prin intermediul ambasadei", considera fostul presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Pentru Siguranta Alimentatiei, Liviu Harbuz, care a mai adaugat ca prim-secretarul ambasadei ar urmari anumite interese in privinta lobby-ului facut pentru firma Daploma. (Diana Rucinschi)

×
Subiecte în articol: observator