x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Baron in "tara" bolnavilor mintal

Scandal - Baron in "tara" bolnavilor mintal

de Veronica Micu    |    16 Sep 2005   •   00:00
Scandal - Baron in "tara" bolnavilor mintal

Emanuel Botnariu, directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Bucuresti, este acuzat de management fraudulos si de nepasare in asigurarea minimului de confort pentru tinerii cu dizabilitati.

Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) s-a transformat intr-un veritabil camp de lupta. Parintii bolnavilor impreuna cu o parte din personalul unitatii il acuza pe actualul director de management fraudulos si nepasare in asigurarea minimului de confort pentru copiii lor. Replica lui Emanuel Botnariu, seful CRRPH, este halucinanta: "Ce, vreti sa traiasca mai mult decat voi? Si asa au trait mai mult decat prevedeau statisticile!".

Unitatea medicala situata in Bucuresti, pe Strada Balotului nr. 42, functioneaza, din august 2001, in cadrul Directiei de Protectie Sociala, serviciu public aflat in subordinea Consiliului Local al Sectorului 2. Fiind singurul centru de profil din Bucuresti, destinat persoanelor cu handicap neuropsihic grav, aici sunt internati 160 de tineri cu dizabilitati fizice si retard mental, care necesita ingrijire si supraveghere permanenta. Cel mai tanar are 18 ani, iar cel mai "in varsta" are 35. Dintre toti pacientii care "locuiesc" aici, cei care se deplaseaza pe propriile picioare pot fi numarati pe degete. Loviti de soarta, bolnavii nu sunt iertati nici de cei care ar trebui sa se ocupe de ingrijirea lor, iar conditiile "de lux" sunt asigurate de seful institutiei, Emanuel Botnariu, inscaunat in 2002.

TRANSPORTATI CU PATURA. Prima problema cu care se confrunta unitatea medicala se intalneste des in Romania: lipsa rampelor de acces. Infirmierele sunt nevoite sa-i care pe bolnavi, dintr-un salon intr-altul, in spinare sau cu ajutorul unor paturi. Contrar prevederilor OUG 109/1999, desi este o unitate care recupereaza si reabiliteaza persoane cu handicap, cladirea nu are amenajata la intrare o rampa de acces. Singura astfel de rampa se afla la intrarea din spate, dar este nefunctionala inca din constructie. Este extrem de abrupta, iar rotile scaunelor cu rotile, folosite de majoritatea bolnavilor, nu pot fi incadrate in sinele metalice, proiectate gresit. Botnariu ne-a spus ca i-au fost promise fonduri pentru construirea accesibilitatilor, asigurandu-ne, totodata, ca rampa cu pricina poate fi folosita oricand. Doar ca trebuie "un pic mai mult efort"...

STANDARDE DE CALITATE INCALCATE FLAGRANT. Razboiul dus de directorul Emanuel Botnariu cu o parte a angajatilor si cu parintii tinerilor institutionalizati s-a declansat o data cu sesizarile acestora din urma catre Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), Primaria Sectorului 2 si Inspectia Sanitara de Stat. Unul dintre abuzurile reclamate de familiile asistatilor se refera la dezafectarea a doua saloane, din cele opt existente, ajungandu-se la supraaglomerarea bolnavilor. Astfel, intr-un salon care are o suprafata de maximum 60 mp se ingramadesc aproximativ 30 de tineri cu handicap sever si profund, fiecare pacient "beneficiind" de cate 2 mp. Contrar standardelor de calitate aprobate de ANPH, care prevad ca fiecarui bolnav sa i se aloce cel putin 8 mp.

ACUZATII. Emanuel Botnariu sustine ca este victima unui complot venit "de sus"

BANI PUBLICI CHELTUITI IN ZADAR. Urmarile nu au intarziat sa apara, in sensul ca spatiile de acces la paturi sunt aproape inexistente, iar asta, in conditiile in care majoritatea tinerilor sufera de handicap motor. Cativa angajati ai centrului ne-au declarat, mai pe sest, ca, pentru a ajunge la un pacient aflat in criza sau pentru ingrijirea lui zilnica, infirmierele trebuie sa sara din pat in pat. Situatia devine absurda in cazul paturilor suprapuse, caci exista si asa ceva, lucru nepermis, avand in vedere diagnosticul acestor tineri. Astfel, nu de putine ori, se trece peste etapa de igiena personala, motiv pentru care bolnavii "sunt mai tot timpul nespalati". Directorul Botnariu sustine insa ca aceste acuzatii sunt total nefondate. Si ca sa ne demonstreze ca are dreptate, ne-a aratat cele doua saloane desfiintate. Intr-unul dintre ele, transformat in sala de recuperare fizica, inca neacreditata, s-a investit aproximativ un miliard de lei, dupa cum ne-a marturisit Botnariu. Angajatii nemultumiti de actuala conducere sustin ca "salonul este aproape nefolosit, deoarece cei mai multi dintre bolnavii din centru sunt irecuperabili din punct de vedere fizic". Fapt confirmat chiar de directorul Botnariu, care a precizat: "Cei mai multi sunt aici pentru ingrijire si asistenta". L-am intrebat pe seful centrului de ce nu a redirectionat o parte din banii investiti in acest salon pentru zugravirea incaperilor in care sunt internati tinerii. Botnariu ne-a raspuns ca are in plan si acest lucru, doar ca asteapta sa i se aloce bani: "Avem programe eligibile pentru accesarea unor fonduri europene, dar astept sa se concretizeze". De remarcat este ca domnul director gaseste rapid fonduri cand este vorba de zugravirea si utilarea propriului birou, uitand ca asigurarea unui trai decent bolnavilor ar trebui sa fie prioritatea sa.

"SE ASCUNDE TBC-UL!!!". Unul dintre medicii centrului, care ne-a rugat sa nu-i dezvaluim numele, pentru a nu fi "concediat de domnul director", ne-a declarat ca, desi Primaria aloca bani pentru hrana, mancarea este insuficienta si de proasta calitate. "Lucrul acesta se poate verifica in meniul zilnic, ce consta de cele mai multe ori intr-o supa si un fel doi in care carnea este aproape inexistenta, fara desert, fara supliment. Iar in ultima perioada au fost copii internati de urgenta in spital cu diagnosticul de malnutritie severa si anemie feripriva. Ma intreb cum gestioneaza domnul director fondurile alocate daca se ajunge la asemenea cazuri", ne-a mai spus medicul unitatii. Mai mult, in salonul 7, trei tineri "nu sunt cu acte in regula". Despre "Virgil Baluta, Aurel Baeram si Florin Ivascu nu se poate spune ca sunt internati, pentru ca nu li s-au intocmit foi de internare. In plus, Baluta nu are certificat de handicap, deci nu e declarat ca persoana cu dizabilitati". O alta neregula semnalata de medic face referire la cazurile de TBC: "Se ascunde TBC-ul! Au fost cazuri mortale de TBC, iar personalul nu a fost internat si nu s-au luat masuri profilactice. Unii pacienti au boli de piele, care s-au extins si la angajati".

PACIENTA SNOPITA IN BATAIE. La fel de grave sunt acuzatiile conform carora tinerii sunt batuti de infirmiere si unii asistenti medicali. Un caz recent este cel al Vioricai Coman, din salonul 6. Tanara este in varsta de 18 ani, dar are mintea unui copil de 10-11 ani. Conform angajatilor, batausul este asistentul medical George Zamfir, acuzat ca "a snopit-o pe Viorica in bataie". Unul dintre medicii centrului, vazand ca directorul Botnariu "incearca sa musamalizeze cazul", a inaintat o sesizare Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Sector 2. In urma anchetei, asistentul medical a fost doar avertizat. Directorul unitatii a negat vehement ca ar fi incercat sa ascunda incidentele de acest gen: "Este o aberatie! Am intrat intr-un cuib de viespi. Se merge pe manipularea asistatilor, pentru ca ei nu au nici un fel de discernamant. Inainte de a veni eu aici au fost numeroase abuzuri, chiar si sexuale. Am gasit un haos total. Iar eu am incercat sa pun lucrurile la punct. Sunt sigur ca toate aceste acuzatii pornesc de la unul dintre psihologii nostri, care vrea sa ajunga in locul meu. Si care este pe bune cu domnul Dan Baranga (n.r. - directorul DGASPC). Vor sa ma vada plecat de aici! Inaintea mea au fost vreo opt directori care au fost nevoiti sa plece. Dar cu mine si-au gasit nasul! Nu ma las eu asa usor dat la o parte!".

SPAGA PENTRU BOTNARIU
O alta serie de acuze la adresa lui Botnariu vine din partea fostilor angajati ai centrului. Ristea Dorobantu, fostul masor al unitatii, il invinovateste pe seful CRRPH ca gestioneaza "dupa bunul sau plac" bugetul institutiei. Dorobantu sustine ca Botnariu aplica acelasi tip de management ca la Balaceanca, unitate pe care a condus-o inainte de a veni la CRRPH. "Acolo, Corpul de Control al SSPH (n.r. - Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap) a descoperit multe nereguli. Si, cel mai grav, opt persoane au declarat ca Botnariu le-a pretins bani pentru a-i angaja. Ulterior, Paul Ciobanelu, fost secretar de stat la SSPH, l-a destituit.

"SE ACOPERA UNII PE ALTII!"
Dan Baranga, seful DGASPC, a negat ca la mijloc ar fi vreo tactica de inlaturare din functie a doctorului Botnariu. "Sunt satul de toate reclamatiile care ajung la mine si care il incrimineaza pe Botnariu. Iar acum doctorul ma implica si pe mine. Lucrurile incep sa se agraveze! Au fost zeci de controale, dar se acopera unii pe altii", ne-a declarat Baranga. In legatura cu sala de recuperare pentru care s-au cheltuit sute de milioane de lei, seful directiei ne-a spus ca inca nu a primit documentele prin care aceasta sa fie acreditata.
×
Subiecte în articol: observator ne-a handicap botnariu