x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal - Construirea Pasajului Basarab, in instanta

Scandal - Construirea Pasajului Basarab, in instanta

de Monica C. Andrei    |    10 Aug 2005   •   00:00
Scandal - Construirea Pasajului Basarab, in instanta

Bucurestenii care locuiesc pe Bdul Nicolae Titulescu se lupta cu autoritatile pentru a le convinge ca Pasajul Suprateran Basarab nu este potrivit acelei zone.

Aproximativ 5.000 de oameni care locuiesc pe Bulevardul Nicolae Titulescu se lupta cu autoritatile pentru a le convinge ca Pasajul Suprateran Basarab nu este potrivit acelei zone. Pentru ca usile le-au fost inchise in nas de fiecare data, oamenii au ajuns in instanta.

Pasajul Suprateran Basarab a ramas un proiect controversat, al carui nas este fostul primar general, actualul presedinte Traian Basescu. In perioada 2000-2004, discutiile pe tema pasajului au tensionat sedintele de consiliu de la Primaria Capitalei, proiectul nefiind aprobat. Dupa alegerile locale din iunie 2004, construirea pasajului a fost aprobata de noii consilieri generali, fara ca asociatiile de proprietari din zona sa fie macar ascultate. "Nu ne-a consultat nimeni, nici macar nu eram primiti la sedintele de consiliu. Ne-au spus ca am luat apartamente pe pile si ne meritam soarta. Bucurestiul nu are nevoie de acest pasaj. Este unul in zona, Grant. Daca se muta Gara de Nord, se face libera trecere peste caile ferate si astfel de descongestioneaza traficul", ne-a spus Doina Popovici, proprietara unui apartament de pe Titulescu.

DISPERARE. Oamenii sunt disperati ca amplasarea Pasajului Suprateran Basarab le va distruge viata. Constructia se apropie foarte mult de balcoanele apartamentelor de pe Titulescu. "Aceasta magistrala va prelua o mare parte din traficul rutier si vom fi otraviti de noxele a mii de masini ce vor circula la 10-12 metri de locuintele noastre. O bretea a pasajului va fi langa dormitoare. Copilul meu nu vreau sa fie gazat", spunea o alta proprietara din zona.

PROCES. Pentru ca au fost pasati de la un primar la altul, asociatiile de proprietari de pe Soseaua Titulescu impreuna cu Parohia Sfanta Vineri Noua au dat in judecata Consiliul General al Capitalei, cel care a aprobat construirea pasajului. In proces, ei au aratat ca hotararea a fost adoptata fara consultarea lor, ca terenurile din zona au o situatie juridica neelucidata, multe fiind revendicate si ca autoritatile nu au obtinut avizele institutiilor implicate. Raspunsul instantei este ambiguu. In prima faza se spune ca "nemultumirea locatarilor este justificata", iar in final se precizeaza ca "asupra oportunitatii pasajului nu se poate pronunta instanta de judecata, fiind dreptul exclusiv al autoritatii publice sa analizeze in ce masura o hotarare este benefica pentru comunitatea pe care o administreaza". Cu alte cuvinte, aveti dreptate, dar decizia apartine autoritatilor. "Vom face apel. Vom lupta pana cand ni se va face dreptate. Ne vom lega impreuna cu copiii de pomii din fata blocurilor care vor disparea daca pasajul va fi construit. Decat sa murim gazati, mai bine sa murim asa", avertiza Doina Popovici.

TEREN NISIPOS. O parte din ei sunt de acord sa plece din zona daca autoritatile le pun la dispozitie apartamente pe masura celor pe care le detin. "Suntem mii de oameni care vom fi afectati de constructia pasajului. Nu doar 34 de familii, asa cum a afirmat primarul general al Capitalei. De ce trebuie noi sa ne sacrificam pentru binele altora?"

Oamenii spun ca pasajul a vrut sa-l faca si Ceausescu, dar a renuntat in final pentru ca terenul era nisipos. Ca solutie viabila pentru anii ’70 a fost realizat pasajul rutier suprateran de la Podul Grant.

EFECT
"Aceasta magistrala va prelua o mare parte din traficul rutier din Capitala si vom fi pur si simplu otraviti de noxele a mii de masini ce vor circula la 10-12 metri de locuintele noastre" - o proprietara, din zona Titulescu

SUB POD
Daca Pasajul Suprateran Basarab va fi construit, Biserica Sfanta Vineri se va afla sub pod, distanta dintre acesta si lacasul de cult fiind doar de cativa metri. "Va dati seama ce va fi la slujbele de Inviere. Credinciosii ieseau in fata bisericii. Nu stiu nici cum vom proceda la nunti, botezuri si inmormantari. Cei care au decis construirea pasajului nici macar nu stiu realitatea din teren. N-au venit cu nici o alternativa, ne-au ignorat total", ne-a spus Valentin Foresct, preotul Bisericii Sfanta Vineri.
×
Subiecte în articol: observator pasajului