x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SCANDAL în Justiţie: Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia de onoare a tuturor membrilor CSM

SCANDAL în Justiţie: Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia de onoare a tuturor membrilor CSM

de Veronica Micu    |    09 Ian 2013   •   15:27
SCANDAL în Justiţie: Asociaţia Magistraţilor din România cere demisia de onoare a tuturor membrilor CSM
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat, astăzi, la şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, demisia de onoare a membrilor CSM, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla, vor fi declanşate procedurile de revocare din funcţii a tuturor membrilor CSM. Magistraţii susţin că membrii CSM şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile încredinţate prin alegerea lor în acest Consiliu.

Cererea a fost formulată de către reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România Norel Popescu şi Gabriela Baltag, care au venit astăzi la şedinţa Plenului CSM. Aceştia au spus că cer demisia de onoare a membrilor CSM având în vedere lipsa de transparenţă şi coeziune în interiorul Consiliului.

Reprezentanţii Asociaţiei Magistraţilor din România susţin că s-a constatat că procedura pentru convocarea adunărilor generale în scopul revocării unor membri CSM a fost iniţiată şi sprijină continuarea acestui demers pentru celelalte instanţe şi parchete care nu au demarat încă acest proces.

"Apreciem că fiecare membru CSM trebuie să se supună unui proces de introspecţie cu privire la propria activitate în raport de care să decidă dacă este oportună o demisie de onoare ca modalitate de deblocare a situaţiei create", se arată într-un comunicat de presă al AMR.

Magistraţii susţin că în temeiul art.1 alin.2 din Legea nr.317/2004 potrivit căruia ''Membrii Consiliului Superior al Magistraturii răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului'' Consiliul director al Asociaţiei consideră oportun să ia atitudine faţă de comportamentul membrilor CSM, manifestat de la momentul numirii lor în funcţie, comportament ce a creat în rândul magistraţilor şi al opiniei publice o aparenţă de parţialitate, străină statutului acestora.

"Lipsa de comunicare, de transparenţă şi coeziune în interiorul CSM, ca organ colegial, a fost percepută ca o abdicare de la principiile de imparţialitate şi echidistanţă care trebuie să guverneze activitatea acestui for reprezentativ al magistraturii. Absenţa unei coeziuni în interiorul CSM, în apărarea intereselor justiţiei, a culminat cu ultimele evenimente prin care s-a creat o situaţie de criză fără precedent la nivelul întregului sistem judiciar", mai susţine AMR.

Astăzi, membrii CSM s-au întâlnit pentru a-şi alege vicepreşedintele Consiliului.


×