x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - 25.000 de tone de stuf date fara licitatie

Scandalos - 25.000 de tone de stuf date fara licitatie

de Alexandru Nastase    |    27 Feb 2007   •   00:00
Scandalos - 25.000 de tone de stuf date fara licitatie

Aproximativ 25.000 de tone de stuf sunt date fara licitatie spre exploatare si valorificare de actuala conducere a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Decizia a fost luata in cadrul unei sedinte a Colegiului Executiv al ARBDD.

Sedinta s-a desfasurat ieri la sediul Administratiei Rezervatiei din Tulcea, unde au fost invitati reprezentantii mai multor societati, intre Pontic Silva din Crisan si Noor Stuf. Acestea au primit spre recoltare si valorificare, desi multe dintre ele nu au nici macar obiect de activitate inregistrat la Registrul Comertului, nici utilaje specifice si nici personal calificat. Din informatiile noastre, acest lucru nu a reprezentat un impediment pentru ca respectivele societati sa faca oferte. Nici vorba de licitatie, ceea ce inseamna o incalcare grosolana a legii achizitiilor publice. De asemenea, societatile nu vor fi obligate la plata unei redevente, putand valorifica stuful pe gratis, ceea ce contravine articolului 136 din Constitutia Romaniei. Ofertele vor fi analizate in cursul acestei saptamani. Totul s-a desfasurat in baza unei adrese trimise de ARBDD firmelor respective. Adresa este semnata de trei persoane din conducerea institutiei: guvernatorul-gunoier Paul Cononov, directorul executiv, Grigore Baboianu, si seful Serviciului Administrare Patrimoniu Natural, Ion Munteanu. Ciudat este ca in locul lui Cononov, pe adresa semneaza Baboianu, in locul lui Baboianu semneaza Munteanu, iar in locul lui Munteanu apare semnatura unui angajat al serviciului Patrimoniu, ceea ce reprezinta o nulitate relativa a documentului.

CONDITII. Igienizarea se va face pe 75% din suprafata recoltabila a zonelor mentionate, iar pentru protejarea biodiversitatii din zona 25% din suprafata nu se recolteaza. Pentru stocarea stufului recoltat, societatile trebuie sa amenajeze depozite temporare care pot fi mentinute in zone pana cel tarziu la 30 martie. Organizarea depozitelor va trebui facuta pe terenuri mai inalte, situate in apropierea zonei de recoltare, pe o suprafata intre 700 si 6.000 de metri patrati. Capacitatea depozitelor nu trebuie sa depaseasca 400 de tone, ceea ce inseamna ca in Rezervatie vor trebui amenajate 50 de astfel de depozite, care vor fi marcate cu semne specifice. Administratia Rezervatiei le impune celor pe care ii va lasa sa faca bani de pe urma resursei statului sa asigure protectia speciilor de flora si fauna, sa nu produca modificari asupra cadrului natural al zonelor si sa elimine deseurile rezultate, insa nu se spune si cum va verifica ARBDD aceste chestiuni.

17 ZILE
Sezonul de recoltat stuf mai dureaza 17 zile, incheindu-se oficial la 15 martie. Durata perioadei de recoltare (noiembrie - martie) nu poate suferi nici o modificare. O data cu venirea primaverii, utilajele trebuie sa plece din zonele de recoltare, pentru ca incepe perioada de imperechere si apoi cea de cuibarit pentru multe specii protejate de pasari si animale. ARBDD decide tocmai acum sa permita accesul utilajelor in cinci zone din Rezervatie - insumand peste 22.000 de hectare de teren. Totul se va desfasura in cadrul unei "ample actiuni de igienizare a stufarisurilor din zonele de valorificare". Insa, potrivit studiilor de evaluare realizate de INCDD "Delta Dunarii", in respectivele zone sunt 25.000 de tone de stuf.

×
Subiecte în articol: verde!