x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Guvernatorul Deltei, schimbat din functie

Scandalos - Guvernatorul Deltei, schimbat din functie

02 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Surse din Ministerul Mediului confirma ca guvernantii au decis ca guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, sa fie schimbat din functie. Oficial, toata lumea se fereste sa confirme informatia. Ministrul Mediului sustine ca deocamdata doar evalueaza activitatea guvernatorului. Virgil Munteanu a fost premiat de nenumarate organizatii internationale pentru activitatea la Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii.
ALEXANDRU NASTASE

"TSUNAMI". Valul schimbarilor politice il va lovi si pe guvernatorul Deltei Dunarii
Aceasta schimbare care se vehicula inca din luna decembrie 2004, imediat dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Traian Basescu, a fost confirmata si de surse din Ministerul Mediului. Ministrul Sulfina Barbu urmeaza sa semneze actul de eliberare din functie a guvernatorului. Nu sunt inca foarte clare motivele care au stat la baza deciziei, dar sursele noastre sustin ca decizia a fost luata de la nivelul Secretariatului General al Guvernului. La nivel oficial, insa, toata lumea se fereste sa confirme informatia.

SUSTINERE DIN AFARA. Vestea schimbarii guvernatorului era asteptata de cateva saptamani la Tulcea. De aceea, in urma cu o saptamana si jumatate, 20 de reprezentanti ai sindicatelor de pescari din Delta Dunarii au avut o intalnire cu prefectul de Tulcea, in care ii cereau acestuia "pastrarea cu orice pret in functie" a guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu. Pescarii au spus ca au informatii potrivit carora Munteanu urma sa fie schimbat din functie pentru ca a fost numit de PSD. "Virgil Munteanu a fost cel mai bun guvernator de la instaurarea acestei functii si singurul cu care am putut sa ne discutam problemele. Daca va fi schimbat din functie, suntem dispusi sa iesim in strada si sa recurgem la pichetari", i-au spus reprezentantii pescarilor prefectului Lefter Chirica. Guvernatorul Munteanu se bucura de sprijin si la nivel international. In cei trei ani de cand se afla la conducerea Administratiei Rezervatiei, ARBDD a primit nenumarate distinctii internationale pentru modul in care a fost gestionata situatia ecologica din Delta Dunarii. In 2003, Biroul Programului "Omul si Biosfera" al UNESCO aprecia ca "autoritatile romane trebuie felicitate pentru acest foarte bun exemplu de buna functionare a rezervatiei biosferei".

VERIFICARI. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, in subordinea careia se afla Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, spune ca in acest moment are loc doar o verificare a activitatii guvernatorului. "Nu s-a luat nici o decizie pentru schimbarea guvernatorului. Sunt discutii la nivel politic. De doua saptamani ii evaluez activitatea, impreuna cu 7-8 colegi. Si vom lua o decizie. Deocamdata nu ii reprosam nimic guvernatorului, dar noi avem un program de guvernare care trebuie dus la indeplinire. Decizia va fi anuntata, speram, spre sfarsitul saptamanii viitoare", a declarat ministrul Sulfina Barbu.

Sindicatele pescarilor din Delta Dunarii, precum si ONG-uri specializate in probleme de mediu nu au confirmat insa ieri ca ar fi avut intalniri cu ministrul Mediului. Si Chirica Lefter, prefectul de Tulcea - celalalt oficial care trebuie sa semneze, potrivit legii, actul de schimbare a guvernatorului - , spune ca nu a auzit de o asemenea decizie. "Eu m-am intalnit atat cu pescari care cereau schimbarea guvernatorului, cat si cu reprezentanti ai sindicatelor pescarilor, care au cerut mentinerea sa in functie. Eu, deocamdata, ma informez. Am stabilit pentru 14 februarie o intalnire cu toti cei implicati in Delta, guvernatorul, pescarii, concesionarii, consiliul judetean, eu, pentru a discuta despre problemele care exista. Nu voi contrasemna acel act daca se va dovedi ca activitatea guvernatorului a fost foarte buna", a spus Chirica Lefter.

Pescarii din zona de sud a Deltei urmau sa se intalneasca aseara pentru a decide cum vor actiona pentru a protesta fata de schimbarea lui Virgil Munteanu. Guvernatorul n-a spus decat ca inca nu a primit nici o instiintare de acest fel de la Bucuresti.
×
Subiecte în articol: observator guvernatorului