x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalos - Romania, scoasa din conducerea Ramsar

Scandalos - Romania, scoasa din conducerea Ramsar

de Alexandru Nastase    |    28 Noi 2005   •   00:00
Scandalos - Romania, scoasa din conducerea Ramsar

Romania a fost inlaturata din conducerea Ramsar, cea mai importanta conventie internationala pe probleme de conservare a zonelor umede.

Romania a inregistrat doua esecuri usturatoare la recent incheiata reuniune a Ramsar, cea mai importanta conventie internationala pe probleme de conservare a zonelor umede.
Astfel, daca pana acum tara noastra se afla in Standing Committee-ul conventiei, precum si in comitetul de finante, incepand de saptamana trecuta Romania a fost exclusa din cele doua pozitii. In locul nostru se afla acum Cehia si, respectiv, Georgia. Romania a irosit astfel vizibilitatea extraordinara de care a beneficiat in cadrul acestei conventii si avantajul de a participa la cele mai importante decizii. Prima care va avea de suferit este Delta Dunarii, una dintre cele mai valoroase rezervatii ale lumii.

GRANTURI. Pozitia privilegiata de la Ramsar a ajutat Romania in cea mai grava problema care ameninta Delta Dunarii: proiectul ucrainean Bistroe. Conventia a fost una dintre cele mai active voci care au protestat impotriva lucrarilor si printre putinele care au luat masuri concrete impotriva Kievului. Astfel, pe langa mai multe rezolutii extrem de dure, in primavara, Ramsar anunta ca sisteaza toate granturile pentru Ucraina pana in momentul in care va prezenta un studiu de impact privind lucrarile intreprinse.

ALTE GAFE. Pierderea celor doua locuri privilegiate de la Ramsar nu este singurul incident in care a fost implicata Romania la recent incheiata reuniune. Seria de gafe continua cu o invitatie pe care ministrul Sulfina Barbu (foto) le-a adresat-o capilor conventiei. Aceea de a organiza reuniunea din 2011 in Romania. Ministrul a facut gestul fara sa stie ca astfel de invitatii pot fi adresate doar din partea sefilor de stat, prim-ministrilor si ministrilor de Externe. Motivul il reprezinta costurile ridicate pe care le presupune organizarea unui astfel de eveniment si pe care nu le-ar putea garanta un ministru al Mediului.

NICI O VORBA. Oficialii romani trec insa sub tacere aceasta noua infrangere inregistrata de tara noastra de cand la conducerea Ministerului Mediului se afla Sulfina Barbu. Faptul nu este o premiera. Sulfina Barbu, ministrul in persoana, a fost implicata intr-un incident neplacut in primavara. Sulfina a inlocuit din motive politice mai multe persoane care reprezentau Romania la nivel international, iar apoi nu a comunicat si organismelor internationale cine sunt inlocuitorii. Mai multe conventii au sesizat atunci misiunea diplomatica romana de la Geneva, acuzand Romania.

×
Subiecte în articol: observator romania