x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandalul diplomelor false ajunge la Timişoara

Scandalul diplomelor false ajunge la Timişoara

de Mircea Opris    |    31 Mar 2009   •   00:00
Scandalul diplomelor false ajunge la Timişoara
Sursa foto: Mircea Opris/

Ofiţeri din cadrul IPJ Timiş au descins ieri la sediul Facultăţii de Economie şi de Administrare a Afacerilor, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Stelian Avram, şeful Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Timiş, , a somat conducerea facultăţii să pună la dispoziţia organelor de cercetare dosarele studenţilor de la Universitatea "Alexandru Ghica”din Alexandria care au susţinut aici examene de licenţă.



Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din cadrul UVT are un protocol cu universitatea-fantomă "Alexandru Ghica" din Alexandria, astfel că aici au ajuns în jur de 200 de studenţi ai acestei  universităţi particulare, în ultimii 4 ani.  

"Ni s-au solicitat dosarele studenţilor, cu toate actele ce le conţin, de la diplome de bacalaureat, la certificate de naştere sau documente de înscriere", a declarat Carmen Băbăiţă, cancelarul facultăţii. "Este vorba de o acţiune a Bucureştiului, noi doar am înmânat solicitarea lor",a  declarat Sergiu Rus, purtătorul de cuvânt al poliţiei Timiş.  

Dosarele vor fi trimise către Poliţia Capitalei, care se ocupă de investigarea scandalului prin care doi profesori de la Universitatea "Alexandru Ghica" din Alexandria şi Europa Ecor, au  eliberat 15 000 de diplome şi foi matricole false. Sumele variau între 600 şi 3 500 de euro pentru cei care doreau obţinerea de licenţe false, fără ca aceştia să fie prezenţi la examen.

" Nu exte exclus ca aceste acuzaţii să aibă un suport real. Facultatea de ştiinţe economice are un protocol cu inversitatea "Alexandru Ghica". Aceştia aducea la noi, pentru susşinerea licenţei cam 15-20 de persoane pe an. în patru ani de colaborare cred că au fost vreo 200 de studenţi. Noi am verificat toate dosarele. Sogur, e greu pentru secretarele de la noi, care verifică dosarele de candidatură, să îşi dea seama dacă o diplomă de bacalaureat sau o fişă matricolă este falsă. Notele pe care le obţin cei ce au dat licenţa la noi au fost, în general, modeste, ceea ce dovedeşte şi ce fel de şcoală se face la aceste universităţi", ne-a declarat, imediat după izbucnirea scandalului, Petru Ştefea, prorector la Universităţii de Vest, care supraveghează relaţia UVT cu universităţile private în materie de susţinere a licenţelor.  

Universitatea de Vest din Timişoara este una dintre instituţiile unde s-au ţinut licenţele, alături de alte instituţii de învăţământ superior autorizate "Hyperion" din Bucureşti (particulară), Universitatea de "Petrol şi Gaze" din Ploieşti (de stat), Universitatea "Gheorghe Cristea" din Bucureşti (particulară) şi Universitatea de "Valahia" din Târgovişte (de stat).

×
Subiecte în articol: observator