Tipic romanesc: un caz foarte grav de incompetenta, care a condus la compensarea integrala, in Romania, a unui medicament periculos, interzis de la comercializare in toata Uniunea Europeana, se soldeaza doar cu o pasare a responsabilitatii intre cele trei autoritati implicate: Ministerul Sanatatii (MS), Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM).
Pe 4 noiembrie a.c., Jurnalul National a semnalat, in exclusivitate, ca medicamentul Avandia, destinat diabeticilor, se mai gaseste in farmacii din Romania, desi comercializarea acestuia a fost interzisa inca de anul trecut pe teritoriul Uniunii Europene, deci, teoretic si in Romania. Motivul masurii luate la nivel european este ca Avandia creste riscul infarctului miocardic cu pana la 72%. Compania producatoare (GlaxoSmithKlein) si Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) au anuntat retragerea completa de pe piata a produsului in luna mai.
Ulterior (pe 8 noiembrie), un cititor ne-a semnalat, corect, ca Avandia se gaseste pe ultima lista a medicamentelor compensate, aprobata de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), la 30 septembrie 2011! Conform listei, Avandia este medicament inclus in Programul National de Diabet Zaharat si este compensat total.
Anca Crupariu, purtator de cuvant al ANM, sustine ca institutia pe care o reprezinta nu are nimic de a face cu compensarea medicamentelor. Intrebata daca ANM nu ar fi trebuit sa notifice CNAS cu privire la interzicerea comercializarii Avandia si la retragerea produsului de pe piata romaneasca, Anca Crupariu a raspuns negativ.
Firesc, am solicitat explicatii CNAS. In raspunsul primit abia azi, CNAS arata ca, desi lista invocata de noi poarta semnatura presedintelui CNAS, acesta nu a facut decat sa execute ordinul Ministrului Sanatatii (este indicat numarul actului cu pricina).
Am remis acest raspuns Ministerului Sanatatii, solicitand si aici explicatii.
Acestea au venit prompt: ministrul nu a fost sesizat de ANM sau de producator privind excluderea Avandia din Catalogul de preturi (pe baza caruia se alcatuieste lista compensatelor – n.r.).
Cititorii Jurnalul National au semnalat ca pe lista compensatelor se mai gasesc si alte medicamente care nu au ce cauta acolo.
Sunt, credem, motive temeinice pentru ca premierul Emil Boc sa ceara o ancheta, care sa stabileasca, oficial, vinovatii pentru aceasta situatie si tragerea lor la raspundere.
Reproducem, mai jos, integral, raspunsurile primite de la CNAS si MS
Raspunsul CNAS
Referitor la solicitarea dvs. trimisa CNAS si inregistrata cu nr. RP631/08.11.2011, va comunicam ca, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, lista medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale si altele asemenea care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate si pretul de decontare al acestora se aproba prin ordin al ministrului Sanatatii. Aceste prevederi sunt cuprinse in Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 210, alin. (1), lit. k), Titlul VIII referitor la Asigurarile sociale de sanatate, respectiv art. 48, alin. 6, Titlul II referitor la Programele nationale de Sanatate.
Ordinul MS nr. 1275/2011 pentru aprobarea listelor si preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate si a metodologiei de calcul a acestora a fost publicat pe site-ul MS – sectiunea Legislatie in vigoare. Preturile de decontare au fost actualizate in baza de date SIUI si publicate pe site-ul CNAS, in conformitate cu prevederile ordinului mentionat.
Raspunsul MS
Referitor la produsul AVANDIA;
Pana in prezent, Ministerul Sanatatii nu a primit nici o solicitare de excludere din CanaMed a medicamentului Avandia, produs a carei autorizatie de punere pe piata este suspendata.
Excluderea unui medicament din Catalogul de preturi al Ministerului Sanatatii se poate realiza fie la solicitarea producatorului, fie la solicitarea autoritatii competente in domeniu.
De altfel, inaintea fiecarei aparitii a CanaMed, medicamentele incluse sunt verificate din punct de vedere al autorizatiei de punere pe piata de catre autoritatea competenta in domeniul medicamentului.