x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schimbată din funcţie, Culcer scrie că este victima unei execuţii politice. Preşedintele TVR: "Mă delimitez de această hotărâre pe care legea mă obligă să o pun în aplicare"

Schimbată din funcţie, Culcer scrie că este victima unei execuţii politice. Preşedintele TVR: "Mă delimitez de această hotărâre pe care legea mă obligă să o pun în aplicare"

02 Feb 2012   •   07:43
Schimbată din funcţie, Culcer scrie că este victima unei execuţii politice. Preşedintele TVR: "Mă delimitez de această hotărâre pe care legea mă obligă să o pun în aplicare"

Dupa ce Alexandru Lazescu, presedintele-director general al TVR, a pus in aplicare a doua hotarare a Consiliului de Administratie (CA), revocarea ei de la sefia Stirilor, Rodica Culcer isi anunta, pe blogul personal demisia dintr-o institutie pe care oricum trebuia s-o paraseasca acum jumatate de an prin pensionare. Decizia transparentei activiste basiste, care se autointituleaza victima a unei epurari politice, se refera si la calitatea de realizator de emisiuni si este motivata de aceasta prin faptul ca Lazescu s-ar fi grabit sa duca la indeplinire o hotarare a CA despre care el insusi ar fi spus ca “nu se incadreaza in prevederile legale'. Ea acuza actuala majoritate din CA ca s-ar ocupa de cenzurarea stirilor in loc sa se aplece asupra situatiei financiare dezastruoase a institutiei ("care a ajuns pe lista primilor 10 mari datornici ai statului ") si sindicatele ca ar fi prizonierele intereselor eternului dusman de serviciu Dan Voiculescu si Trustului Intact, dar nu scrie nimic despre o eventuala participare la concursul organizat pentru propria-i succesiune.

Comunicatul TVR

Televiziunea publica a remis un comunicat care contine precizari referitoare la punerea in aplicare a hotararii CA al TVR, din 31 ianuarie 2012, care prevede incetarea contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport(DEIS) al doamnei Rodica Culcer:

"Referitor la declaratiile doamnei Rodica Culcer, conform carora punerea in aplicare de catre Presedintele-Director General al TVR a hotararii Consiliului de Administratie (CA) al TVR ar fi o cedare in fata presiunilor politice, pentru informarea corecta a mass-media si a telespectatorilor, sunt necesare urmatoarele precizari:

Dupa cum TVR a comunicat deja, aprobarea "angajarii si concedierii personalului societatii' este atributia exclusiva a directorului general al TVR, potrivit art. 28 lit. d) din Legea nr. 41/1994. Juristii consultati de TVR - interni si externi - si-au exprimat rezerve cu privire la temeiul legal al hotararii CA in discutie, insa stabilirea legalitatii deciziilor CA intra in responsabilitatea organismelor abilitate, nu a Presedintelui-Director General, care este obligat sa le aplice.

Conform Legii nr. 41/1994, Presedintele-Director General al TVR are obligatia de a lua toate masurile ce se impun pentru punerea in executie a deciziilor CA, in temeiul art. 28 lit. b) al legii deja citate si a Regulamentulului privind Organizarea si Functionarea Consiliului de Administratie al SRTV (ROF-CA).

Alexandru Lazescu, Presedinte-Director General al TVR, declara: "Ma delimitez de aceasta hotarare pe care, iata, legea ma obliga sa o pun in aplicare. E vorba de o presiune juridica, nu de «cedarea la presiuni politice». Consider ca este o practica periculoasa ca un consiliu de administratie, indiferent de culoarea lui politica, sa forteze in aceasta maniera schimbarea unor persoane care fac parte din structura de management editorial al televiziunii publice".

Acesta adauga: "Regret ceea ce s-a intamplat, cu atat mai mult cu cat chestiunea interimatului directorului DEIS, creata prin pensionarea, in iunie 2010, a doamnei Rodica Culcer, s-ar fi transat oricum in urmatoarele saptamani, printr-o solutie fireasca, legitima, corecta din punct de vedere juridic: organizarea unui concurs de ocupare a postului. Chiar la sedinta CA din 31 ianuarie 2012 am prezentat membrilor Consiliului propunerea de organizare a concursului de ocupare a postului. Cu toate acestea, CA al TVR a decis totusi sa voteze, pentru a doua oara* - si in ciuda opiniilor juridice care le-au fost puse la dispozitie (vezi attach) - incetarea contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer".

"In ceea ce priveste efectele acestei decizii in plan editorial, am incredere ca echipa de la Stiri, condusa in calitate de interimar - pana la finalizarea concursului de ocupare a postului - de Anca Lazarescu, director al Departamentului Emisiuni Informative, incepand cu data de 7 decembrie 2010, va asigura echilibrul si independenta editoriala a emisiunilor informative ale televiziunii publice. Am convingerea, deci, ca decizia CA nu va avea nicio influenta editoriala. Ii invit pe telespectatori sa-si formeze propria opinie, urmarindu-ne in continuare", a adaugat acesta

*Prima hotarare a CA de incetare a contractului de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport (DEIS) al doamnei Rodica Culcer a fost luata in data de 18 ianuarie 2012, iar cea de-a doua, in sedinta de miercuri, 31 ianuarie 2012.

×