x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şcoală în spital pentru elevii bolnavi

Şcoală în spital pentru elevii bolnavi

de Aniela Nine    |    10 Noi 2011   •   21:00
Şcoală în spital pentru elevii bolnavi

Pentru ca elevii nedeplasabili, care au diferite boli cronice sau care necesita perioade de spitalizare mai mari sa nu piarda orele de curs sau chiar anul de scolarizare, Ministerul Educatiei a decis sa se infiinteze clase de scoala in spitale sau ca predarea sa se faca la domiciliul elevului aflat in convalescenta. Pentru efortul de a preda fie la domiciliul elevului, fie la spital, profesorii vor fi platiti cu ora. Este o idee care, spune liderul FSLI Simion Hancescu, a mai fost aplicata in Romania pana prin anii 2000, iar acum este reluata. 'Beneficiarii acestor forme de educatie adaptate sunt copii/elevi nedeplasabili, cu boli cronice sau cu boli care necesita perioade mari de spitalizare, cu sau fara alte deficiente asociate, si elevii aflati in stare de convalescenta de lunga durata, dupa afectiuni/traumatisme care au necesitat sau nu interventii chirurgicale, tratamente spitalicesti etc., care, temporar sau permanent, nu pot frecventa scoala de masa', se arata in metodologia publicata de minister ieri.

Organizarea de clase in cadrul spitalelor se va face pentru elevii cu boli cronice, tulburari neurologice sau cu alte boli care necesita spita­li­za­re mai mare de o luna. Concret, este vorba de copiii care sufera de afec­tiuni metabolice; afectiuni rare, sistemice, genetice, autoimune; afec­ti­uni oncologice; afectiuni in­fec­ti­oa­se; afectiuni nefrologice; afectiuni ne­u­ro­logice; patologie psihiatrica. 'Evaluarea starii de sanatate a ele­vilor in vederea infiintarii de gru­-pe/clase in spitale se face prin diagnosticul medicului curant, pe baza foii de observatie, cu recomandarea de inscriere in grupele/clasele in­fi­in­ta­te in unitati spitalicesti', stabileste ministerul. Pentru infiintarea unei cla­se/grupe este nevoie de minimum sase copii spitalizati, dar nu mai mult de 12, se precizeaza in metodologie, ore­le urmand sa aiba loc in intreva­lul orar 9-16. In privinta scolarizarii la domiciliu insa, se stabileste ca aceasta se poate face in cazul copiilor care sufera de afectari (deficiente) ale sistemului nervos si functiilor mentale globale; afectari ale structurilor si functiilor senzoriale; afectari ale structurii laringelui si functiilor sale; afectari ale structurii si functiilor sistemelor cardiovascular, respirator si imunitar; afectari ale structurii si functiilor sistemelor digestiv, metabolic si endocrin; afectari ale structurii si functiilor aparatului urinar; afectari ale structurii si functiilor aparatului locomotor si cores­pun­za­toare miscarii si ale muschilor; afectari ale structurii pielii, anexelor si functiilor tegumentului; afectari legate de boala canceroasa; afectari multiple ale organismului legate de boli genetice invalidante; afectari ale organismului legate de transplantul de organe.

Pentru a beneficia de scolarizare la domiciliu parintele trebuie sa in­toc­measca un dosar cu o cerere si acte me­dicale care sa ateste afectiunea ele­vului, dosar care se depune la co­misia de expertiza din cadrul centrului judetean de resurse si asistenta edu­ca­tionala. Predarea la domiciliu se va face dupa planuri individuale de in­va­tamant, durata orei de curs pentru invatamantul primar este de 45 de minute, respectiv de 50 de minute pentru cel gimnazial si liceal, nu­ma­rul maxim de ore pe saptamana fiind de 4, respectiv 6. Profesorii, retribuiti cu ora pentru aceasta activitate, pot fi ajutati si de voluntari la activitati educative complementare si socializare.

Ideea predarii copiilor bolnavi fie in spital, fie la domiciliu este vazuta ca una benefica de presedintele Comisiei de invatamant din Camera Deputatilor, Cristian Dumitrescu, si la fel si de liderul FSLI, Simion Hancescu. In privinta profesorilor care vor trebui sa se deplaseze la spitale sau la domiciliul respectivilor elevi, Hancescu spune pentru Jurnalul National: 'Sunt convins ca vor fi colegi care vor marsa la aceasta idee, sunt salarii de mizerie in invatamant si orice ban in plus este binevenit'.

×
Subiecte în articol: observator