Fundaţia Romani Criss şi Banca Comercială Română au lansat astăzi, la Şcoala nr. 85 "Vasile Bunescu" din Bucureşti, primului proiect amplu de desegregare şi educaţie interculturală. Proiectul "Paşi strategici pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie a copiilor romi" vizează atât şcoala 85 din Capitală, unde a fost organizată conferinţa de presă pentru lansare, cât şi alte 100 şcoli din România, fiecare instituţie de învăţământ beneficiind de un plan personalizat.
Proiectul fundaţiei Romani Criss este primul care adresează problema desegregării în şcolile din România şi propune un parteneriat cu şcolile în care va fi implementat, în vederea elaborării unor planuri de învăţământ intercultural. Conferinţa de lansare, care a avut loc astăzi, a fost realizată în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, cu Inspectoratul Şcolar Ilfov, cu şcoala Nr. 85 şi cu partenerul BCR.
Fiecare participant a prezentat un mesaj cu privire la implicarea în acest proiect, cu scopul de a atrage atenţia asupra necesităţii educaţiei interculturale şi aplicării metodelor nonformale în şcolile care se confruntă cu probleme de integrare a elevilor romi. "Şcoala Nr 85 este un exemplu al felului în care fundaţia Romani Criss colaborează cu profesorii, pentru obţinerea unor rezultate mai bune ale elevilor romi şi pentru prevenirea segregării de facto a acestor elevi care au tendinţa de a se autoizola.
Cooptarea BCR în acest proiect este doar unul dintre exemplele de parteneriat cu companii şi persoane publice pe care Romani Criss le are în vedere pentru creşterea calităţii învăţământului în aceste şcoli. Solicitarea parteneriatelor cu mediul privat merge în special în direcţia colectării de cărţi şi a construirii de biblioteci pentru şcolile care nu dispun de acestea", spun reprezentanţii fundaţiei.
ACTIVITăŢI INTELECTUALE. Şcolile incluse în proiect vor beneficia de activarea unui club intercultural în cadrul căruia elevii romi şi neromi vor desfăşura activităţi comune de învăţare, de creaţie şi de cunoaştere. "Şcoala partener în proiect şi-a asumat un scop generos, acela de a promova învăţământul cu abordare inclusivă.
Astfel, şcoala devine a tuturor elevilor, iar educaţia interculturală va reuni elevii romi şi neromi în clase mixte, nesegregate pe criterii etnice", explică reprezentanţii Romani Criss. O primă activitate din plan este un atelier de creaţie de obiecte de Crăciun, realizate de elevi şi părinţi, care vor fi dăruite colegilor mai puţin norocoşi din punct de vedere material. Cu această ocazie, fiecare dintre copiii participanţi va primi câte un exemplar din Marea Enciclopedie a Cunoaşterii, oferit de BCR, care a răspuns campaniei de colectare de cărţi, lansate de Romani Criss.
Scopul general al proiectului "Paşi strategici pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie a copiilor romi" este acela de a reduce riscul de abandon şcolar în rândul elevilor romi. Acest lucru se poate face prin mixarea claselor de romi şi neromi. Ar trebui să dispară "şcolile ţigăneşti", iar personalul special instruit pentru a întâmpina dificultăţile de orice tip care pot apărea în procesul de integrare este esenţial. Pentru atingerea acestui scop se alocă fonduri pentru formarea a 150 de specialişti, din rândul personalului didactic, pentru a lucra cu copiii într-un mediu intercultural adecvat.
Tot în cadrul proiectului se organizează douăzeci de tabere şi ateliere educaţionale pentru 500 de elevi din patru regiuni, în vederea îmbunătăţirii relaţionării dintre elevii romi şi neromi. Se vor organiza campanii de creştere a gradului de conştientizare în 40 de comunităţi, dintre care zece sunt comunităţi tradiţionale, în vederea prevenirii fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi promovării educaţiei interculturale. Partenerii fundaţiei pentru acest proiect sunt Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei, Asociaţia Şanse Egale, Asociaţia Alianţa Romilor din Galaşi şi Asociaţia Rhoma Heart Ilo Rrom.