x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scos de sub urmărire penală

Scos de sub urmărire penală

de Violeta Fotache    |    08 Dec 2007   •   00:00
Scos de sub urmărire penală
Sursa foto: MARIN RAICA/

Procurorul general al Romăniei, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat ieri că Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală in dosarul mineriadei, unde era acuzat in legătură cu evenimentele din 13 iunie 1990, cănd ar fi determinat cu intenţie intervenţia in forţă a militarilor impotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

MINERIADA - Dan Voinea, dosar greşit pentru Ion Iliescu


Procurorul general al Romăniei, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat ieri că Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală in dosarul mineriadei, unde era acuzat in legătură cu evenimentele din 13 iunie 1990, cănd ar fi determinat cu intenţie intervenţia in forţă a militarilor impotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

Kovesi a infirmat soluţia de incepere a urmăririi penale dispusă faţă de fostul preşedinte de către generalul de justiţie Dan Voinea, constatănd mai multe incălcări ale legii şi "erori ale procurorului" pe care nu este dispusă să le acopere, după cum a declarat in conferinţa de presă ţinută ieri la sediul Parchetului instanţei supreme.

ADEVaRUL, INDIFERENT DE CONSECINŢE. "Increderea oamenilor in ceea ce fac procurorii nu va veni decăt atunci cănd instanţele de judecată vor pronunţa hotărări de condamnare pe rechizitoriile intocmite de procurori. Hotărările dispuse in ultimul timp de instanţele de judecată in dosarele mari au indus ideea că procurorii intocmesc acte de urmărire penală lipsite de rigurozitatea necesară. Nu sunt dispusă nici un moment să acopăr erori in activitatea procurorilor. Vreau să spun adevărul, indiferent dacă acest lucru ne poate aduce prejudicii de imagine sau nu", a declarat Kovesi. Procurorul general a precizat că măsura infirmării nu priveşte intreg dosarul mineriadei, "ci este doar o parte care priveşte persoanele civile".

Â

ERORILE. "In primul rănd, procesul-verbal de incepere a urmăririi penale trebuie să intrunească căteva condiţii de formă prevăzute in mod expres in Codul de Procedură Penală. Sunt mai multe incălcări ale legii, in primul rănd, persoana care a inceput urmărirea penală, şi in al doilea rănd nu au fost respectate condiţiile de fond şi de formă ale actului procedural. Pot să vă spun că urmărirea penală a fost incepută de procurorul Dan Voinea, deşi acesta nu era legal investit să facă urmărire penală in cauză. In momentul in care soluţia in acest dosar a fost infirmată, cauza nu a fost repartizată procurorului Dan Voinea", a declarat Kovesi. Nefiind investit să efectueze acte de urmărire penală in dosar, procurorul Dan Voinea nu avea calitate procesuală să emită un proces-verbal, a mai spus Kovesi. "Procurorul Dan Voinea era incompatibil să efectueze acte de urmărire penală in acest dosar, intrucăt iniţial dumnealui a fost cel care a sesizat instanţa de judecată şi a făcut cercetările iniţiale in acest caz. Dosarul a fost restituit pentru refacerea urmăririi penale, motiv pentru care din acel moment procurorul Dan Voinea era incompatibil să mai facă acte de urmărire penală", a mai spus procurorul general. Kovesi a spus că Dan Voinea i-a prezentat lui Ion Iliescu o altă invinuire decăt cea pentru care a inceput urmărirea penală. "Urmărirea penală s-a inceput pentru o stare de fapt, iar dumnealui a prezentat invinuitului o altă invinuire şi altă stare de fapt. Practic, invinuitul din acest dosar nu a luat la cunoştinţă faptele pentru care a fost invinuit", a declarat procurorul general. Kovesi a mai spus că, practic, timp de 17 ani, lui Ion Iliescu nu i s-a luat nici o declaraţie in acest dosar, nici de martor, nici de invinuit. Şi cineva trebuie să răspundă pentru acest lucru.

violeta.fotache@jurnalul.ro

Control CSM la parchetele militare

După constatarea acestor deficienţe, Kovesi a precizat că a cerut deja Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un control de fond asupra intregii activităţi a procurorilor Secţiei Parchetelor Militare, atăt la structura centrală, căt şi la unităţile din teritoriu, mai ales că, după cum a precizat Kovesi, "cele mai vechi dosare ale Ministerului Public sunt aici". Procurorul general a mai spus că CSM a făcut deja un control pe dosare vechi din cadrul Ministerului Public şi aşteaptă raportul inspecţiei pe acest aspect. Kovesi a mai precizat că infirmarea soluţiei de incepere a urmăririi penale in cazul lui Ion Iliescu nu inseamnă sistarea anchetei, cercetarea in acest dosar urmănd să continue. De altfel, Kovesi a anunţat că Ion Iliescu va fi audiat săptămăna viitoare de procurorii Secţiei de Urmărire penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme. Alături de acesta au fost citate pentru audieri mai multe persoane implicate in evenimentele din ziua de 13 iunie 1990, printre care gen. (r) Mihai Chiţac, Virgil Măgureanu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu.Â

×